LONGINES

LONGINES

Longines grundades år 1832 i Saint-Imier av Auguste Agassiz, en schweizisk urmakare och bror till den kända naturforskaren, Louis Agassiz. Med sig hade han två partners, juristerna Henri Raiguel och Florian Morel. Men år 1846 lämnade duon urmakeriet och Agassiz blev ensamt överhuvud för firman, som då hette Raiguel, Jeune & Cie. Agassiz blir mycket framgångsrik, tack vare familjens kontakter i USA och tar snart in sin brorson, ekonomen och innovatören.
Läs mer

UPPTÄCK LONGINES1832

Ernest Francillion i företaget. Ett lyckat drag ska det komma att visa sig. Francillion vill nämligen satsa på fickur som vrids upp med en krona, istället för med nyckel. När Auguste Agassiz hälsa sviker honom lämnar han över företaget till Francillion. Och under hans ledarskap växer firman ytterligare. Man börjar arbeta med modernare produktionsmetoder med målsättningen att kunna massproducera.

1867

Vid 1867 etablerar man sin första fabrik i ett område i södra Saint-Imier, som lokalt är känd som ”Les Longines”. Francillion tar in den talangfulle ingenjören Jacques David i företaget och gör honom till ansvarig för fabriken. Samma år börjar man också producera sitt första egentillverkade urverk, kaliber 20A med ankargång som drogs upp via en krona. Det kom också att prisas vid världsutställningen i Paris. Här bär numer samtliga klockor från företaget namnet Longines på urtavlan och urverken graveras med det bevingade timglaset.

1876

År 1876 åker Jacques David till USA för att besöka världsutställningen i Philadelphia. Han skriver en rapport, som anses bli en startpunkt för industrialiseringen av det schweiziska urmakeriet. Tack vare Francillons goda instinkter och Davids hårda jobb lyckas Longines bli en föregångare inom mekaniserad produktion.

1889

Framgångarna fortsätter och år 1889 bestämmer sig Francillon för att säkra sitt varumärke genom att varumärkesskydda den bevingade logotypen år 1889. Fyra år senare blir den även skyddad internationellt. Det är således det äldsta registrerade varumärket som förblivit oförändrat och är används än i dag.

1913

År 1913 producerar man sitt första urverk för armbandsur till modellen 13.33Z – en kronograf med en tryckknapp. Tre år senare börjar man tillverka rektangulära och ovala urverk för armbandsur.

1919

År 1919 blir man officiell leverantör för Fédération Aéronautique Internationale (FAI) och utvecklar precisa och pålitliga instrument för flygpionjärer.

1931

År 1927 genomför den berömda piloten Charles A. Lindberg sin nonstop-flygning över Atlanten. Han designar ett navigationsinstrument, som Longines skapar och avtäcker år 1931. Klockan hjälper piloter att kalkylera och kombinera longitud med latitud och på så vis räkna ut sin exakta geografiska position.

1936

Fem år senare släpper man vad som ska bli ett legendariskt kronografverk till modellen 13ZN – med två undertavlor, en för 30 minuter och en för 60 minuter, och två tryckknappar. Urverket patenteras och är i dag en sann legendar.

1945

År 1945 släpper man sitt första automatiska urverk, det patenterade kaliber 22A. Det blir en milstolpe för Longines, som nu för första gången storskaligt ska producera ett urverk med den nya uppdragningsteknologin.

1954

Nio år senare är det dags för företagets första quartzklocka, som dessutom slår en rad precisionsrekord när det testas i observatoriet i Neuchâtel. Det här tidmätningsinstrumentet får namnet ”Chronocinégines” och är utrustat med en 16 mm-kamera på quartzuret, som ger idrottstjänstemän en serie stillbilder tagna varje hundradelssekund och därmed ger dem möjlighet att se utövarnas rörelser över mållinjen. Samma år släpps också den första Conquest-kollektionen och markerar startskottet för kollektioner i företagets sortiment.

1957

År 1957 släpps Flagship-kollektionen med sin distinkta medalj med en graverad karavell på baksidan av boetten.

1983

År 1983 blir man en del av Société Suisse de Microélectronique et d’Horlogerie (SMH), som grundats av Nicolas G. Hayek. I dag är koncernen känd som de marknadsdominerande Swatch Group. Året efter släpps VHP (Very High Precision), som är ett quartzverk som med hjälp av ny teknologi neutraliserar effekterna av variationer i temperatur. Urverket börjar användas i klockor Conquest-kollektionen.

1992

År 1992 firar man 160 år och logotypens 125-årsjubileum med att öppna Longines Museet vid företagets huvudkontor i Saint-Imier. Ett galleri, som tar besökare genom Longines långa historia. Och man ligger inte på latsidan, utan fortsätter utvecklingen i rask takt.

NUTID

År 1997 släpps DolceVita-kollektionen, 1999 lanseras företagets nya slogan ”Elegance is an attitude”, 2003 är det dags för Evidenza-kollektionen att se dagens ljus och när efterfrågan på klockor med mekaniska verk ökar igen så avtäcker man 2005 sin Master Collection-kollektion, som helt består av modeller med automatiska urverk. År 2007 lanserar man Sport-kollektionen och sorterar in HydroConquest, Conquest, GrandeVitesse och Admiral i denna familj. Man blir även officiell tidmätare för Franska Öppna och världscupen i alpint. Två år senare börjar man lansera klockor med kvinnor som målgrupp i och med PrimaLuna-kollektionen. I dag har man en diger katalog med kollektioner och modeller för alla smaker och tillfällen. Man fortsätter att fokusera på nya innovationer i sina VHP-verk och har även lanserat en serie mekaniska klockor med kronometercertifiering.