CERTINA

CERTINA

Pålitlig, exakt, innovativ: Certina har dedikerat över 130 år åt konsten att tillverka schweziska ur. Certina prioriterar exceptionell yrkesskicklighet, modern teknik och sann sportglädje. Certina associeras inte bara med högpresterande sporter, utan även med pålitlighet, hållbarhet och öppenhet.
Läs mer

UPPTÄCK CERTINA1888

År 1888 föds Certina, när bröderna Alfred och Adolf Kurth startar sin egen produktion i en tillbyggnad till familjehemmet i schweiziska Grenchen, en idyllisk plats vid foten av Jurabergen. De har vid grundandet tre anställda, men affärerna blomstrar tidigt och snart kan man anställa fler.

1906

År 1906 byter man namn på varumärket till ”Grana”, en förkortning av ”Granacus” som är det latinska namnet på Grenchen. De prisas flerfaldigt för kvaliteten på sina klockor och på 20-talet kliver Alfreds söner, Erwin och Hans in i firman. De lyckas tillsammans ta den genom tuffa tider, mer kända som depressionen.

1939

Under 30-talet börjar man allt oftare använda varumärkesnamnet Certina. Det är enkelt att uttala på alla språk och är hämtat från det latinska ordet ”certus”, som betyder säker. Varumärket registreras officiellt 1939 och tio år senare väljer man att enkom använda sig av namnet Certina.

1959

I slutet på 50-talet, 1959 närmare bestämt släpper man sitt numer berömda DS-koncept. Det är en klocka med automatiskt urverk, som är extremt stötsäker och med vattentäthet ned till 200 meter. Det sätter standarden för en hel generation av armbandsur. Samma år introduceras också sköldpaddan som symbol. Den står för robusthet och långt liv, något som karaktäriserar alla Certinas klockor.

1960

När man stegar in i 60-talet är det dags för en ny milstolpe. Certina DS blir följeslagare på en internationell expedition, som blir den första att bestiga det 8167 meter höga Dhaulagiri i västra Nepal. DS klarar resan med stora temperaturskillnader, extrema höjder och tryckskillnader utan några som helst problem.

1965

År 1965 utsätts Certina DS för nya prövningar, när den blir en del av den amerikanska marinkårens undervattensprojekt med dykarstationen Sealab II. Här jobbar dykare och forskare inom olika marina projekt och Certina DS presterar utmärkt hela vägen och bevisar ännu en gång att den är pålitlig i alla möjliga extrema förhållanden.

1969

År 1969 blir den innovativa DS-2 Super PH 500 M en del av ett undervattensexperiment, där fyra forskare bor i två bostadsbehållare under två månaders tid med NASA:s vakande ögon på sig. Klockorna de bär uppnår de allra bästa betygen. Certina fortsätter att utforska världen och bli en följeslagare till äventyrare och forskare.

1970

År 1970 bärs Certina-klockor av en deltagare i en japansk expedition på Mount Everest och står emot de extrema förhållandena med den äran. Under expeditionen gör den japanske skidåkaren Yuichiro Miura en av de mest våghalsiga skidturerna någonsin när han från 8000 meter åker utför ned till 1000 meter. Han gör det med en DS-2 Chronolympic på handleden. Bedriften kan beskådas i den Oscar-vinnande dokumentären ”The Man Who Skied Down Everest”.

1971

År 1971 presenterar man Biostar, den första klockan i världen att mäta sin bärares dagliga biorytmer, så väl fysiska som mentala och känslomässiga.

1973

Två år senare vinner belgaren Roger de Coster motocross-VM i 500cc-klassen för tredje gången och gör så med en Certina DS 288 på armen. Han är inte den enda idrottsstjärnan som syns med Certina.

1976

År 1976 poserar den legendariske tungviktsboxaren, Muhammad Ali med en ultrarobust och reptålig DS DiaMaster på sin handled.

1983

År 1983 blir Certina en del av något större, nämligen den nybildade SMH Group, som leds av entrepenören och klockentusiasten Nicolas G. Hayek. SMH blir en världsledande klockkoncern och är i dag kända som Swatch Group Ltd, en marknadsdominerande ägargrupp.

1995

En av modellerna som lanseras under det nya ägarskapet är Cascadeur. Den släpps år 1995 och har ett minst sagt iögonfallande armband utformat som kedjan på en motorcykel. Den skyddas även av två metallstavar, som går horisontellt över safirglaset

2002

År 2002 fortsätter Certina sin satsning på motorsport och syns på handleden på rallyvärldsmästaren Colin McRae, som vid den här tiden är en stor idol och vars namn också användes i berömda rallyspel.

2004

År 2004 släpps DS-3 med vattentäthet ned till otroliga 1000 meter, som en hyllning till Certinas berömda dykarklockor

2005

År 2005 gör man sitt intåg i Formel 1 som sponsor för team Sauber Petronas. Man firar även motorcyklisten Thomas Lüthis, som man sponsrat sedan start, VM-titel i 125cc-klasssen. Framgångarna uppmärksammas med nya DS Podium, som med sin sportiga design och precision än i dag är en av de mest populära Certina-kollektionerna.

2011

År 2011 knyter man till sig världens mest framgångsrika skidskytt genom tiderna, norrmannen Ole Einar Björndalen som varumärkesambassadör.

2013

År 2013 firar man sitt 125-årsjubileum och gör så med tre nya urverk: Powermatic 80 med 80 timmars gångreserv, det extremt pålitliga kronografverket C01.21 och det innovativa Precidrive som representerar en ny generation quartzklockor vars precision uppnår kronometernivå. Man blir även officiell tidmätare i FIA:s Rally-VM.

2015

År 2015 tar man nästa steg inom motorsporten och blir officiell partner till teamet Abu Dhabi World Rally, ett av de mest kända och framgångsrika teamen i sporten. Man nöjer sig dock inte där, utan blir även partner till ADAC GT Masters och etablerar sig därmed som officiell tidmätare i de allra mest spännande racingtävlingarna i Europa.