IWC SCHAFFHAUSEN

IWC SCHAFFHAUSEN

Med deras passion för innovation och teknisk utveckling har IWC Schaffhausen tagit en väl etablerad plats på den internationella klockscenen. Denna schweiziska klocktillverkaren har sedan 1868 tillverkat mästerverk inom Heute Horlogerie som kombinerar precision och exklusiv design.
Läs mer

UPPTÄCK IWC



1868

International Watch Company (IWC) grundades år 1868, då den 27-årige Massaschusettsbon Florentine Ariosto Jones (1841-1916) beslutade sig för att bygga en urfabrik i Schweiz, för att kunna förse USA med välgjorda och prisvärda fickur. Man är således det enda framstående schweiziska urmakeriföretag som grundats av en amerikan. Han gick samman med urmakaren Heinrich Moser, hemmahörande i Schaffhausen, Schweiz, där ett vattenkraftverk just hade installerats och kunde leverera billig energi. Men trots en väl utformad affärsplan och de utmärkta uren, så stötte firma Jones och Moser på ordentliga hinder, främst i form av höga tullar. Framgången på den konservativa amerikanska marknaden uteblev. Man lyckades inte alls etablera sig som önskat och när maskinerna dessutom fallerade, så kunde man inte längre rädda det sjunkande skeppet.

1875

År 1875 var till slut konkursen ett faktum. In kom nästa amerikan, Frederick Seeland och under hans ledarskap skymtades plötsligt enstaka ljusglimtar. IWC lyfte något, om än bara för en kort period. Det var först under den tredje ägaren, Johannes Rauschenbach-Vogel (1815-1881) som företaget började blomstra på riktigt. Han var själv född i Schaffhausen och hade tidigare varit en av cheferna för firman och lyckades nu etablera en framgångsrik affärsmodell. Familjens ägandeskap kom att vara i hela fyra generationer, trots att Johannes själv gick bort redan året efter övertagandet. I stället tog sonen, Johannes Rauschenbach-Schenk över rodret och styrde företaget på ett alldeles utmärkt vis fram till sin egen död den 2 mars 1905.

1899

Under det tidiga 1900-talet nådde IWC helt nya höjder och lyckades även hålla sig flytande under nedgången is samband med depressionen. Mycket tack vare att man alltid vågade tänka nytt i stället för att trampa på i gamla hjulspår. Redan 1899 började man använda sitt kaliber 64-verk från damfickur i en serie armbandsur för herrar

1915

Under första världskriget började man utveckla och producera ett eget urverk, kaliber 75, till sina herrarmbandsur. Ett av IWC:s största framgångsrecept blev just herrarmbandsuren i överstorlek. De efterfrågades av två portugisiska agenter, som ville ha ett armbandsur med samma precision som ett fickur. Lösningen blev att använda sig av de klassiska fickursverken, kaliber 74 och 98 och Portugieser var född. Modellen fick nytt liv år 1993 och har sedan dess varit en av IWC:s bästsäljare.

1936

I slutet av 30-talet lanserade man så en klocka särskilt avsedd för piloter, den legendariska Mark IX med särskilda antimagnetiska egenskaper. Under andra världskriget bombades fabriken i Schaffhausen av de allierade, men klarade sig och tillverkningen kunde fortgå.

1953

Efterkrigstiden blev en enorm framgång för IWC, trots att man inte längre kunde leverera till den östeuropeiska marknaden på grund av den sovjetiska ockupationen. Lösningen blev ett för företaget väldigt välbekant territorium: USA – och den här gången gick det hem. Man lanserade modeller som Ingenieur.

1978

Under kvartskrisen led dock IWC svårt och tvingades räddas vid ruinens brant av det tyska konglomeratet VDO, som även undsatte det svårt sargade Jaeger-LeCoultre vid samma tid. Därefter hann IWC med att inleda ett samarbete med den minst sagt välkända formgivaren, inte minst från bilindustrin, F.A Porsche.

1993

År 1993 firade IWC så sitt 125-årsjubileum genom att avtäcka vad som då var ”världens mest komplicerade mekaniska armbandsur”. Man tillverkade endast 125 exemplar av klockan vid namn ”Il Destriero Scafusia” som innehåll en tourbillon, splitsekundskomplikation, minutrepeter, och evighetskalender, en helt enastående skapelse som blev vida omtalad.

I DAG

Än i dag är IWC, med sin rika historia, en av de mest respekterade aktörerna på marknaden. Man ägs numer av schweiziska Richemont Group, som har flera anrika varumärken under sitt paraply. Allra mest kända är IWC för sin teknikorientering, sin enkla design och det faktum att man är ett av få företag där hela kedjan, från tillverkning till finishering, görs för hand. Man invigde under 2018 sin nya fabrik i Schaffhausen - där man blivit kvar sedan start - som drivs helt av förnybar energi. Man har även dragit ned på användningen av plast och där det är möjligt ersatt det med andra passande material. Man lanserade även möjligheten för kunden att anpassa och själv designa sin egen Ingenieur Chronograph via ett webbverktyg. En helt ny funktion bland de riktigt stora och välkända aktörerna.