BREITLING

BREITLING

“Det är inte av en ren slump man blir den officiella tidtagningsleverantören inom aviation” Med sin specialisering inom det tekniska området har Breitling haft en viktig roll i utvecklingen av kronografen och är idag ledande inom området av den komplikationen.
Läs mer

UPPTÄCK BREITLING1884

År 1884 ser Breitling dagens ljus när Léon Breitling grundar företaget i Saint-Imier, Schweiz. Han fokuserade tidigt på kronografer, på vilken efterfrågan hade ökat vid den här tiden. Inte minst från militärt, industriellt och vetenskapligt håll, men också från idrotten.

1889

År 1889 får Léon Breitling ett patent utfärdat för en avskalad modell som särskiljer sig från sina konkurrenter med sin eleganta design, okomplicerade tillverkningsmetod och enkla underhåll.

1892-1896

År 1892 kan så Breitling flytta in i en ny fabrik i La Chau-de-Fonds och företaget växer till 60 anställda. Fokus ligger på att tillverka precisa och innovativa tidmätare. År 1893 presenterar man ett patenterat urverk med makalösa åtta dagars urverk. Tre år senare avtäcker man en kronograf som kan mäta tid ned till två femtedelar av en sekund och en modell med pulsgraf, för att underlätta mätning av patienters puls. Framgångarna lät inte vänta på sig. Inom ett årtionde hade företaget sålt mer än 100 000 kronografer och stoppur.

1905

År 1905 får Léon Breitling ett nytt patent för en enkel timer/takymeter som erbjöd billister möjligheten att mäta farter på mellan 15-150 kilometer i timmen. Ett instrument som också kunde användas av polisen och snart hade den första fortkörningsboten delats ut i Schweiz.

1914-1923

År 1914 gick Léon Breitling bort och företaget togs över av hans son, Gaston. Han delade samma passion för kronografen som sin far och 1915 presenterade han världens första armbandsur med kronograffunktion, som hade en separat tryckknapp ovanför kronan. År 1923 utfärdades nästa patent, den här gången för ett fickur med kronograffunktion med två tryckknappar – en fullständig sensation. Den övre knappen vid klockan 2 användes för att starta och stoppa kronografen medan den andra, som integrerats i kronan, användes för att återställa den. Noterbart är att många av Gaston Breitlings klockor länge var osignerade. Det var inte förrän sena 1920-talet, som företagets namn började dyka upp på urtavlan

1934

Med Gastons son Willy tog Breitling ytterligare steg i utvecklingen. Gaston gick oväntat bort i juli 1927 och Willy, då 14 år gammal, var helt enkelt för ung för att då leda företaget. Han klev in först år 1932 och nu började det hända grejer. Den unge mannen såg det som sin uppgift att ytterligare utveckla armbandsuren med kronograffunktion, som fortfarande var Breitlings levebröd. Och 1934 lyckas han säkra ett patent för den första armbandsurskronografen med två tryckknappar. Han utvecklade också en kronograf med självlysande visare och timmarkörer för instrumentpaneler i flygplan.

1940

År 1940 säkrar han patent för Chronomat med en roterande räknesticka, för tekniker och vetenskapsmän. Under 40-talet släpps också Premier-kollektionen där kronografen gjordes tillgänglig för allmänheten i stället för det militära, med fokus på vardagens elegans snarare än innovationer.

50-TALET

År 1952 presenteras den första prototypen till vad som i dag är en ikonisk modell, Navitimer. Den var utrustad med en flygspecifik räknesticka och blev snart valet för piloter, flygbolag och flygplanstillverkare. Under 50-talet släpptes även SuperOcean i samband Willy Breitlings 25-årsjubileum som företagets överhuvud. Det nya dykaruret var vattentätt ned till 200 meter. År 1958 släpper man också den robusta TransOcean med sina antimagnetiska och stöttåliga egenskaper

70-TALET

Men alla sagor har ett slut och på det sena 70-talet kämpar Willy Breitling med dålig hälsa och bestämmer sig till slut för att släppa sitt livsverk. I april år 1979, strax innan sin död, säljer han företaget till visionären, entrepenören, urmakaren och piloten, Ernest Schneider vars familj kom att äga Breitling fram till 2017.

NUTID

Breitling fortsätter sin resa under det nya ägarskapet med att bland annat lansera Emergency, det första armbandsuret någonsin utrustat med en nödsändare. Man designar även om sin klassiska Chronomat efter en modell som togs fram för det italienska flyggruppen, Frecce Tricolori. Lagom till Breitlings 125-årsfirande avtäcks också Breitling kaliber 01 – ett egentillverkat kronografverk. Så i maj 2017 lämnar Breitling familjen Schneiders ägo. I stället hamnar företaget i händerna på CVC Capital Partners och två månader senare presenteras Georges Kern (tidigare i IWC) som ny vd.