Anrika Chopard grundades år 1860 av bondsonen Louis-Ulysse Chopard. Vid 24 års ålder började han göra sig ett namn som urmakare, med sina innovativa formgivningar som gav honom minst sagt framstående kunder.
Han exporterade bland annat klockor till den ryska tsaren, Nicholas II. Men man tillverkade också kronometrar och pålitliga fickur som levererade högsta precision. Man blev därför snart även officiell leverantör till ”Tir Fédéral” och de schweiziska järnvägarna. Tillverkningen skedde i Sonvilier, en mindre ort i den schweiziska delen av Jurabergen där man främst livnärde sig som bönder. Men här fanns även en rik urmakeritradition. När företaget togs över av Louis-Ulysses son, Paul-Louis var det dags att lämna den lilla byn. År 1921 installerade man sig i den något större staden, Chaux-de-Fonds, belägen i Neuchâtel. Här blev man kvar i 16 år
1937
År 1937 tog man det stora steget och flyttade till Genève, för att komma närmare sina långväga klienter. Vid det här laget var urmakeriföretaget kända för sina exceptionellt precisa och sofistikerade klockor. När den tredje generationen av familjen Chopard, Paul-André tog över rodret stod man plötsligt inför tuffa ekonomiska utmaningar.
1963
Vid 70-års ålder tvingades han till slut att leta efter köpare, då ingen av hans söner var intresserad över att följa i fädernes fotspår. Det var också då han träffade Karl Scheufele III, en tysk guldsmed och urmakare som tillsammans med sin fru Karin ägde ett urmakeri och juvelerarföretag med samma namn. Scheufele sökte efter en schweizisk tillverkare, för att göra sig fria från den externa leverantör av urverk man dittills använt sig av. I Chopard visste Karl att han hittat precis det han sökte, så snart han besökte firmans verkstad i Genève. ”Efter en halvtimmes samtal med Mr. Chopard visste jag att det var rätt val”, berättade han då. Sagt och gjort: På 60-talet, år 1963 närmare bestämt tog den tyska familjen Scheufele över Chopard och företaget kunde leva vidare i ny regi. Med familjen Scheufele vid rodret har man i dag gjort sig minst lika, om inte mer kända för sina smycken, från vilka armbandsuren ofta lånar sitt formspråk. De är inte sällan rikligt och livfullt smyckade med diamanter och andra ädelstenar.
1976
År 1973 lanserade man just sin första klocka med diamanter, som fritt rörde sig mellan två safirglas ovanför urtavlan. En unik och patenterad uppfinning. Företagets mest kända och bästsäljande kollektion är nämligen Happy Sport, en modellserie för damer som kombinerar den stolta urmakeritraditionen med den lekfulla, innovativa juveleraren. Happy Sport lanserades 1993 och blev då det första armbandsuret att kombinera en boett i anspråkslöst rostfritt stål med exklusiva diamanter, som självklart spelade fritt mellan två safirglas. Ett väldigt vågat drag, som visade sig bli en riktig framgångssaga, som också fortsätter än i dag.
MILLE MIGLIA
En annan välkänd kollektion är Classic Racing, där man hittar modeller särskilt tillägnade det historiska Mille Miglia-loppet och Monaco Grand Prix – Chopard är officiell tidmätare i båda tävlingarna, sedan 1988 för Mille Miglia och 2002 för Monaco Grand Prix. Karl-Friedrich Scheufele, som äger Chopard tillsammans med sin syster Caroline, råkar nämligen vara en hängiven entusiast av klassisk racing.
L.U.C
I dag tillverkar Chopard även egna urverk, som används i företagets mest framstående modeller, i såväl teknisk briljans som i lyxiga materialval. Urverken går under namnet L.U.C, efter företagets grundare och följer också firmans tradition av att tillverka ytterst precisa tidmätare. Tillverkningen av de egna urverken sker i Fleurier, belägen i kantonen Neuchâtel, där man öppnade sin anläggning år 1996 – en milstolpe i Chopards historia. Fram tills då hade nämligen alla delar i firmans urverk enbart kommit från externa leverantörer.
VÄLGÖRENHET
Chopard har även varit en aktiv aktör inom välgörenhet genom åren och har ett samarbete med den aktade, spanska tenoren, José Carreras som lider av leukemi. Man bidrar till Carreras stiftelse, som finansierar forskning med uppdrag att hitta ett botemedel mot cancersjukdomen. Dessutom bidrar man till rockikonen Sir Elton Johns stiftelse, som finansierar forskning, prevention, vård och utbildning kring HIV och AIDS.
HÅLLBARHET
Chopard är också ett företag som brinner för hållbarhet och miljö. I juli 2018 svor man dyrt och heligt att framgent enbart arbeta med 100 procent etiskt framställt guld, som köps in från producenter som tar ansvar för miljön i alla led, för att ytterligare bidra till en bättre värld. Det är den fjärde generationen av ägarfamiljen Scheufele som nu fortsätter arbetet för ”hållbar lyx” i alla led. ”Vi tror att världens mest dyrbara skapelse är jorden självt och det är vår plikt att bevara dess renhet och integritet för kommande generationer”, skriver företaget.