TUDOR

TUDOR

”I flertalet år har jag funderat på att tillverka en klocka som våra återförsäljare kan sälja till ett mer blygsamt pris än våra Rolex klockor, men utan tumma på standarden och tillförlitligheten som Rolex är erkända för. Jag bestämde mig för att starta ett nytt företag med målet att tillverka och marknadsföra den nya klockan. Företaget heter Tudor Watch Company.” – H. Wilsdorf
Läs mer

UPPTÄCK TUDOR

 

 

 

 

 

1926

Tudor såg dagens ljus år 1926 då det schweiziska urmakeriföretaget ”Veuve de Philippe Hüther” registrerade firman ”The Tudor” å Rolexgrundaren Hans Wilsdorfs vägnar.

1932

De första Tudor-klockorna började säljas år 1932 i Australien. De var rektangulära modeller med subsekund, tvåtons- och tvåzons-tavlor som hade blånerade batongvisare fyllda med lysmassa, precis som timmarkörerna. Klockan levererades till och såldes hos de mest framstående juvelerarna i landet.

1936

Hans Wilsdorf tog senare själv över företaget år 1936, det var nu rosen introducerades på urtavlorna. Den symboliserade kombinationen av styrka och elegans. Den har sedan dess dock försvunnit ur företagets logotyp och återfinns numer på kronan i stället.

1946

Ytterligare tio år framåt, den 6 mars år 1946 kom det att bli ”Montres TUDOR SA. Hans Wilsdorfs vision var att tillverka klockor av högsta kvalitet till både män och kvinnor, men till mer överkomliga priser än vad som var fallet med Rolex. Detta åstadkom man genom att kombinera färdiga urverk från externa leverantörer med Rolex högkvalitativa boetter och armband för att ge samma pålitlighet som hos en Rolex, men till en lägre kostnad. I mitten på 40-talet introducerade Tudor Oyster-kollektionen med vattentäta och stöttåliga boetter, som tidigare varit exklusiva för Rolex. En kollektion som blev också startskottet på företagets tillverkning av tåliga yrkesklockor, inte minst för dykare.

1954

Tudors första dykarklocka fick namnet ”Oyster Prince Submariner” och såg dagens ljus (och havens djup) år 1954. Den var då vattentät ned till 100 meter, något som justerades upp till 200 meter bara fyra år senare. Den bar förstås även många estetiska likheter med Rolex motsvarighet och hade även Rolex-logotypen stämplad på Oyster-armbandet. ”Tudor Oyster Prince Submariner” blev en omedelbar succé och anammades snabbt av professionella dykare. Den kom att användas flitigt av den franska marinkåren, som i allra högsta grad bidrog till utvecklingen av modellen med rigorösa tester och noggrann feedback. Man köpte den senare i bulk utan armband och monterade på sina egna, som lättare kunde anpassas till bäraren.

1957-1969

År 1957 lanserade Tudor sin första modell med larmkomplikation, ”Tudor Advisor” med särskilt modifierade Oyster-boetter för att förstärka alarmljudet. År 1969 byttes dock Oyster-boetten ut mot mer traditionella alarm-boetter för ett starkare ljud.

1970-1976

År 1970 var det så dags för företagets första kronograf: Oysterdate-modellen bestyckades med ett Valjoux 7734-verk. Året efter landade den numer klassiska ”Montecarlo” på marknaden. Den fick sitt namn eftersom urtavlan bar vissa likheter med ett roulettehjul. En nytolkning av modellen finns i företagets Heritage-kollektion. År 1976 kom den tredje modellen, ”Oysterdate Big Block”, som blev Tudors första kronograf med ett automatiskt urverk.

MT5621

I dag står Rolex dotterbolag stadigt på egna ben, inte minst tack vare sina sportigare modeller som hyser högsta respekt världen över. Man tillverkar till och med sina egna urverk, närmare bestämt kaliber MT5621 som först kom att introduceras i North Flag-klockan, men nu tagit plats i allt fler modeller. Ett urverk som även levereras till Breitling och deras Superocean Heritage-modeller. I gengäld producerar Breitling Tudor kaliber MT5621, som bygger på Breitling B01, för Tudor Black Bay Chrono.