TAG HEUER

TAG HEUER

I över 150 år har Tag Heuer tagit sig an alla tänkbara utmaningar och sedan tagit det ännu längre. Genom att ha varit med och skapat normerna på den schweziska klockscenen har varumärket lyckats nå högre nivåer av precision och uthållighet. Tag Heuer skapar sina egna regler, banar sin egna väg, slutar aldrig att utvecklas, kompromissar aldrig och som de själva säger ”never cracks under pressure”.
Läs mer

UPPTÄCK TAG HEUER

 

 

1860

År 1860 öppnar den 20-årige urmakaren Edouard Heuer sin verkstad och grundar Uhrenmanufaktur Heuer AG i schweiziska Saint-Imier.

1869

Han mottager ett av sina första patent redan år 1969 och då för en revolutionerande innovation: ett uppdragningssystem med krona i stället för en nyckel.

1882

År 1882 blir han en av de första att producera fickurskronografer i stor skala och 1887 patenterar han ett oscillerande hjul, som än i dag används i kronografverk. Men så 1892 går Edouard bort. I stället tar sönerna Jules-Edouard och Charles Auguste över. De tror att företagets lycka finns utanför Schweiz gränser och skapar sig kontakter bland lokala importörer i andra länder, bland annat i USA. Och den innovativa vinden blåser stark genom företaget.

1911

År 1911 patenterar man ”Time of Trip”, som är den första 12-timmarskronografen för instrumentpaneler i bilar och flygplan.

1919

År 1919 gör zeppelinaren R34 den första flygningen över Atlanten med en Time of Trip ombord. Även Hugo Ecker utrustar sin Graf Zeppelin med en Time of Tripe och blir den första att att flyga jorden runt i ett luftskepp. Heuer fortsätter att försöka pressa gränserna för precisa tidmätare. Charles-Auguster ber sina anställda att göra ett stoppur med en precision som är fem till tio gånger bättre än vad som finns på marknaden. Och 1916 släpps så Mikrograph, Microsplit, Semikrograph och Semicrosplit. Världens första stoppur med förmågan att mäta tid ned till hundradelen av en sekund, respektive femtiondelen av en sekund – en helt ny standard. Och med sina nya innovationer blev Heuer den officiella leverantören av kronografer till Olympiska Spelen i Antwerpen (1920), Paris (1924) och Amsterdam (1928). Tusentals exemplar av Mikrograph producerades i årtionden framöver, innan modellen hade gjort sitt år 1969.

1928

Och när världens första tävlingar i slalom och störtlopp avgjordes år 1928 stod Heuer som tidmätare. Två år senare hade man samma uppdrag i ett speed-ski-race i St. Moritz liksom på världsmästerskapen i bob. Och när professor Auguste Piccard, specialist på kosmisk strålning, år 1931 ledde den första flygningen ut i stratosfären och satte ett nytt världsrekord med att nå 15 781 höjdmeter, så prisades han av staden Biel/Bienne med en Heuer-kronograf i guld. Sexton år senare fick han också en ny kronograf av Heuer, där visarna inte var utrustade med radiumbaserad lysmassa för att de inte skulle störa mätningarna av den kosmiska strålningen.

1933

Heuers innovativa och precisa kronografer blev oerhört populära världen över och de syntes snart på handleden hos idel ädel adel, bland annat Henry Ford och svenske prins William. År 1933 lanserar man Autavia (en kombination av orden Automobile och Aviation), ett stoppur för bilar och flygplan som kunde fixeras på instrumentbrädan.

1950

År 1950 presenterar man nästa framåtskridande kronograf, nämligen Mareograph, en unik klocka avsedd för seglare med tidvattensindikator och en funktion med fem minuters nedräkning. Man fortsätter att lansera nya och spännande modeller under hela 50-talet. Men det kanske mest anmärkningsvärda av allt är att Hubert Heuer och hans brorsson Jack Heuer (son till Charles-Edouard) startar Heuer Time Corporation, en amerikansk gren av företaget med säte i New York.

1962

År 1962 blir också Heuer de första schweiziska urmakarna med en klocka i rymden, då den amerikanska astronauten John Glenn bär ett stoppur från företaget när han flyger kapseln Friendship 7 för Project Mercury-Atlas 6 – NASA:s första bemannade expedition i rymden i omloppsbanefärd.

1966

Så 1966 är det dags för nästa extraordinära innovation. Jack Heuer avtäcker Microtimer, världens första elektroniska tidmätningsinstrument i miniatyr med en exakthet ned till tusendelen av en sekund.

1969

År 1969 knyter man till sig Jo Siffert som varumärkesambassadör. Han blir därmed den första racerföraren som blivit sponsrad av ett schweiziskt urmakeriföretag. Samma år lanseras också Chronomatic Calibre 11, det första kronografverket med en liten mikrorotor. Det hittar hem i både Carrera och Autavia, samt den legendariska Monaco som blir synonym med en annan av Heuers ikoniska ambassadörer, Steve McQueen. Heuer lyckas även rekrytera Ayrton Senna och Muhammad Ali som varumärkesambassadörer under deras respektive karriärer.

1985

År 1985 blir man TAG Heuer, när man köps upp av Techniques d’Avant Garde) tillsammans med den brittiske affärsmannen Ron Dennis.

1991

År 1991 sjösätter man sin berömda slogan ”Don’t Crack Under Pressure”, fyra år senare går man vidare till nästa kampanj ”Success. It’s a mind game”.

NUTID

År 1999 köps man av LVMH Group (Moët Hennesy, Louis Vuitton), vilken man är en del av än i dag. TAG Heuer är fortfarande synonymt med sina legendariska kronografer, som givetvis finns i sortimentet, om än i modern form. 2014 återtar man även sin slogan #DONTCRACKUNDERPRESSURE