PANERAI

PANERAI

Panerai grundades i Florens år 1860 som en verkstad, butik och urmakarskola. I årtionden har man varit leverantör av vattentäta och precisa tidmätare till den italienska marinkåren. Klockorna som ursprungligen skapades för att användas på djupt vatten är välkända för sin enastående läsbarhet och ljusstyrka i mörker. 1997 förvärvades varumärket av Richemont Group och lanserades på den internationella marknaden. Idag tillverkas och utvecklas urverken och klockorna på fabriken belägen i Neuchâtel, där italiensk design kombineras med schweizisk precision och tradition.
Läs mer

UPPTÄCK PANERAI



1860

Officine Panerai grundades år 1860 då Giovanni Panerai (1825-1897) öppnade sin första urmakarbutik på Ponte alle Grazie i Florens, Italien. Den tjänade inte bara som butik och verkstad, utan blev även stadens första urmakarskola.

1916

År 1916 tar Panerai fram ett radiumbaserat pulver, som lyser i mörkret för att möta behoven från den kungliga italienska marinkåren, till vilken man levererade tåliga och precisa tidmätare. Det får namnet Radiomir och Panerai får ett patent utfärdat år 1916 i Frankrike. Radiummassan blir en nyckelfaktor i Panerais fortsatta produktion och markerar en historisk milstolpe som den första av företagets många innovationer och patent.

1936

År 1936 kommer så de första Radiomir-prototyperna, tio till antalet, särskilt framtagna för den italienska marinkårens attackdykare. Den har en kuddformad boett med en väl tilltagen storlek på 47 mm, självlysande siffror och visare, ett urverk med manuell uppvridning och ett vattentåligt armband, som kan bäras ovanpå en dykardräkt.

1938

När barnbarnet Guido Panerai tar över Panerai år 1938 börjar de första Radiomirmodellerna levereras till den italienska marinkårens dykare. Den producerade modellen har uppdaterats med en ”sandwich”-tavla och stora arabiska siffror vid klockan 12, 3, 6 och 9 för att ytterligare förbättra läsbarheten.

1940

År 1940 uppdateras modellen med förstärkta bandhorn, som tillverkats i samma stålblock som resten av boetten för ännu bättre tålighet. Här introduceras också en mer cylinderformad krona i stället för den koniska och en helt ny anordning som gör det betydligt lättare att byta armband.

1943

Tre år senare kommer prototypen Mare Nostrum, som är framtagen för officerare på däck. Bara två eller tre modeller görs och allt som finns kvar i dag är några fotografier och ett ensamt exemplar, som upptäcktes år 2005.

1949

I slutet på 40-talet ersätts Radiomir med ett nytt självlysande material, en tritiumbaserad lysmassa som får namnet Luminor. Ännu ett patent utfärdas.

1959

Så 1950 är det dags för det ikoniska kronskyddets intåg. Den omsluter hela kronan för att skydda den från stötar. Luminor-boetten är född.

1972

År 1972 går Guido Panerais son, Guiseppe bort. Företaget och alla dess militära hemligheter hamnar i händerna på ingenjören Dino Zei, som ändrar firmans namn från G.Panerai & Figlio till Officine Panerai S.r.L. Nu börjar man också att tillverka andra instrument för den italienska marinkåren, exempelvis kompasser och tryckmätare - ett helt nytt kapitel i företagets historia.

1993

År 1993 lanserar man till slut tre modeller för allmänheten, Luminor, Luminor Marina och Mare Nostrum. Samtliga tre tillverkades i limiterade upplagor och blev mycket populära bland både samlare och entusiaster. De presenteras på det italienska slagskeppet ”Durand De La Penne”.

1997

Fyra år senare köps man av schweiziska Richemont Group, som då gick under namnet Vendôme Group. Visionen är att skapa ett utvalt distributionsnätverk i Italien och även lansera Panerai på den breda internationella marknaden och nå ut till en ny publik. Man släpper två nya modeller i samband med detta: Luminor och Luminor Marina i tre olika varianter. Även Mare Nostrum från 1993 återlanseras men i ny upplaga som fått sig ett ansiktslyft.

2001

År 2001 öppnas Panerais historiska butik på Ponte alle Grazie på nytt, efter en noggrann renovering. Den blir en knutpunkt för samlare och entusiaster, som vill komma nära företagets rötter. Tillverkningen förläggs dock till Neuchâtel i Schweiz, där italiensk design och kombineras med schweizisk precision och tradition. Verkstaden öppnar år 2002. Samma år slår Panerai upp portarna till sin allra första butik i Asien, belägen i det prestigefyllda landmärket, Prince’s Building i Hongkong.

2005

Tre år senare är visar Panerai upp sitt första egentillverkade urverk. Det är ett verk med manuell uppvridning, GMT-funktion och hela åtta dagars gångreserv, något som även urverken från Angelus som man använde sig av på 40-talet hade. Det går under namnet kaliber P.2002. Man fortsätter att ta fram flera nya urverk under de efterföljande åren, som exempelvis det innovativa kaliber P.2005 som har en elegant tourbillon.

2013

År 2013 presenterar man kaliber P.9100, Panerais första automatiska urverk med flyback-funktion, samtidigt introduceras det historiska Radiomir 1940-boetten och ett enastående keramiskt fickur med tourbillon och GMT.

2014

Året efter öppnar man sin nya manufaktur i Pierre-à-Bot i Neuchâtel, Schweiz. Det är i denna företaget fortsätter att lansera nya, fascinerande klockor och inte minst innovativa boettmaterial som introduceras i både nya och befintliga modeller.