OMEGA

OMEGA

En av Omegas viktigaste grundfilosofi är ständig utveckling och innovation, med inspiration och involvering inom sport och tidtagning, rymdupptäkter, samt välgörenhet och så självklart världens mest populära spion.
Läs mer

UPPTÄCK OMEGA1848

Omega är ett av de allra mest klassiska varumärkena i den schweiziska klockindustrin. De grundades år 1848 i byn La Chaux-de-Fonds av den unge urmakaren Louis Brandt, som öppnade sin egen verkstad i familjens villa. Han brann för att utveckla och skapa de mest precisa tidmätarna han någonsin kunde göra och byggde upp ett gott rykte såväl hemma i Schweiz som ute i Europa.

1879

År 1879 tog hans två söner, Louis-Paul och César över stafettpinnen i familjeföretaget. De var lika passionerade som sin far, men vad de inte visste var att de skulle förändra urmakeriindustrin för alltid. Året efter övertagandet flyttades företaget, som nu fått namnet Louis brand & Fils, till den större staden Biel/Bienne.

1885

År 1885 lanserade man sitt första serietillverkade urverk, som gick under namnet ”Labradoren”. Ett urverk som levererade högsta kvalitet i alla led och skulle komma att bli grunden för kommande innovationer.

1892

År 1892 släpper man världens första armbandsur med minutrepeter. Något man lyckades åstadkomma genom att göra en mindre version av ett redan existerande urverk för fickur. Klockan tillverkades endast i ett exemplar.

1894

Två år senare avtäcks nästa stora bedrift: serietillverkade kaliber 19-Ligne, som kom att sätta en helt ny standard för urmakeriindustrin. Samtliga delar i urverket kunde nämligen bytas ut av vilken urmakare som helst och det utan behovet av några som helst modifikationer. Inte nog med detta, klockan både vreds upp och tiden ställdes in via kronan. Ett revolutionerande urverk, som satte djupa avtryck i urmakeriets utveckling. Bröderna kallade sin bedrift för ”OMEGA”, något som symboliserade den ultimata prestationen. De förstod att serietillverkade urverk var branschens framtid och urverkets framgång blev så enorm att man valde att byta namn till just Omega Watch Co.

1903

År 1903 hade man vuxit så till den milda grad att man plötsligt var den största tillverkaren av färdiga klockor i hela Schweiz.

1905

År 1905 började man rikta blickarna mot sportevenemang och blev den officiella tidmätaren för hela 16 olika tävlingar som gick av stapeln såväl i Schweiz som utomlands.

1909

Fyra år senare var Omega officiell tidmätare för det första ballongracet, där de tävlande med start i Zürich skulle flyga både längst och snabbast. Det vinnande laget bestod av Edgar W. Mix och Andre Roussel, som i sin ”America II”-ballong flög 1 211 11 km på 31 timmar och 7 minuter. Samma år fortsatte efterfrågan bara att öka på de serietillverkade klockorna, som inte bara var väldigt precisa utan även enkelt kunde repareras.

1931

År 1931 bevisade man återigen att man låg i branschens framkant. Nu slog nämligen Omegas kronometer sex precisionsrekord på sex försök när den testades i en rad olika förhållanden – fler än någon annan klocka tidigare.

1932

År 1932 tog man nästa steg i sitt engagemang kring sportevenemang, då man blev det första urmakeriföretaget att ansvara för all tidmätning i de Olympiska Spelen i Los Angeles. Det visade sig vara början på något stort. Omega har sedan dess varit den officiella tidmätaren för OS och har presenterat en rad innovationer i tidmätning för sport under tiden. År 1932 lanserade man ett stoppur, som kunde mäta ned till tiondelen av en sekund. Att jämföra med dagens tusendelar.

1932

År 1932 presenterade Omega den första dykarklockan för allmänheten. Denna kallades för Marine och hade en smart lösning i form av en patenterad boett förseglad i kork för att undvika vatteninläpp och övriga element i hjärtat av klockan. I ett syfte att utveckla innovationen introducerade Omega även ett justerbart lås som bidrog till att dykarna enkelt kunde anpassa klockan till sin egna vrist. Modellen, Omega Marine, blev en direkt succé och bidrog till att sporten blev betydligt mindre riskfylld och farlig. Klockan blev ett självklart val för många dykarpionjärer. Vid ett djup på 73 meter, i Genevesjön inte långt från Omegas huvudkontor, testades klockan med framgång på ett djup ingen annan klocka hade uppnått. Noggrannare tester genomfördes fem år senare i laboratorier och man kunde då konstatera att klockan var helt vattentät till 135 meter.

1940

År 1940 blev Omega den enskilt största klockleverantören till den brittiska armén och dess allierade, något som ställde höga krav på att snabbt utveckla ännu bättre stöttålighet, vattentäthet och motståndskraft mot magnetism – ett uppdrag man lyckades alldeles utmärkt med. Klockorna visade sig både pålitliga och starka i de kompromisslösa förhållandena vid frontlinjerna.

1948

1948 var det dags för vad som i dag blivit en ikonisk modellserie att se dagens ljus. Med avstamp i erfarenheten från det militära släpptes Seamaster, som skulle tåla allt vad den kunde tänkas utsättas för, oavsett höjdmeter, vattendjup eller olika väderlekar. En modell som senare kommit att bli något av en symbol för varumärket.

1952

Fyra år senare släpps den första Constellation som med sin högkvalitativa konstruktion och suveräna precision blev känd som ”the Swiss Watch”.

1957

Så 1957 föddes ytterligare tre legendarer. Speedmaster, Seamaster 300 och Railmaster. Speedmaster kom senare att bli känd som ”månklockan”, efter att ha klarat NASA:s rigorösa tester och därmed blivit astronauternas officiella armbandsur. Den första Speedmastern att hälsa på i rymden satt på austronauten Wally Schirras handled, när han år 1962 med Mercury Sigma 7 kretsade i omloppsbana runt jorden sex gånger på 9 timmar, 13 minuter och 11 sekunder.

1967

År 1967 lanseras nästa modellserie på marknaden, nämligen De Ville. Den hade tidigare sorterats under Seamaster men fick nu stå på egna ben med sin enklare design och smäckrare boetter.

1969

Människans första steg på månen och en av världens största historiska ögonblick ägde rum klockan 02:56 GMT den 21 juli och året var 1969. Ett av det viktigaste föremålet och verktyget hos samtliga astronauter var en OMEGA Speedmaster Professional. Klockan ingick i NASA’s officiella astronaututrustning för samtliga bemannade rymdfärder och Extravehicular Activity (EVA) sedan 1965. Det var efter den välkända Apollo 11 rymdfärden som Speedmaster modellen blev känd som ”the Moonwatch”. De första stegen på månen varade i totalt två och en halv timme och man samlade månstenar och utförde olika planerade experiment. 10 andra astronauter fick sedan följa deras fotspår över en period på tre år och alla hade dem en OMEGA Speedmaster på sin vrist med ett Velcro band.

NUTID

Att Omega varit en stor och vital del av urmakeriindustrins historia och är så än i dag råder det inga som helst tvivel om. I dag är man kända för sina nära samarbeten med stora profiler. Kanske inte minst det med filmhjälten Agent 007, James Bond. Ett samarbete som började år 1995 då Pierce Brosnan bar en Seamaster på handleden i filmen Goldeneye.