JAEGER-LECOULTRE

JAEGER-LECOULTRE

Elegant, sofistikerat, tidlöst… Jeager-LeCoultres exklusiva klockor delar alla egenskaperna av klassiskt estetiska och symmetriska vackra drag på urtavlorna. Sedan starten har denna Grande Maison smyckat handleder med klockor av högsta kvalité med en utomordentlig estetik och finess.
Läs mer

UPPTÄCK JAEGER-LECOULTRE1833

Jaeger-LeCoultre grundades år 1833 av Antoine LeCoultre i Le-Sentier i Schweiz.

1844

År 1844 uppfann han det då mest exakta instrumentet som någonsin skådats, Millionometern. Den kunde mäta komponenter med en noggrannhet på en mikron eller en tusendels millimeter.

1847

Han gjorde sig snabbt ett namn som en innovatör och år 1847 tog han fram ett kronuppdragningssystem som också ställde tiden. Tack vare sina uppfinningar kom han att bli den ledande leverantören av delar, verktyg och urverk till den schweiziska urmakeriindustrin. Han prisades även vid en världsutställning i London för sitt enastående arbete inom urmakeriet. LeCoultre tillverkade vid den här tiden också komplicerade urverk och lanserade inte sällan nya innovationer på marknaden, som ständigt förde urmakeriet framåt i tiden.

1903

År 1903 lanserade man världens tunnaste fickurskaliber, med en tjocklek på lövtunna 1,38 mm. Detta efter att Edmond Jaeger, hemmahörande i Paris och officiell urmakare till den franska marinkåren, utmanade schweiziska tillverkare att utveckla och producera ett oerhört tunt urverk som han själv hade uppfunnit. Jacques-David LeCoultre antog utmaningen – och lyckades. År 1925 slog man samman och började tillverkningen av armbandsur under namnet Jaeger-LeCoultre. Och uppfinningsrikedomen tycktes aldrig sina.

1928

År 1928 presenterade man det makalösa Atmos-uret som aldrig behövde dras upp, utan i stället hämtar kraft från ändringar i luftens temperatur.

1929

År 1929 visade man upp världens minsta mekaniska urverk, som gick under namnet kaliber 101 och vägde mindre än ett gram

1931

Det första kapitlet i den kanske största framgångssagan skrevs år 1931. Då släpptes nämligen den i dag så berömda Reverso. En klocka med rektangulär boett, som kunde vändas för att göra den extra stöttålig. En uppfinning som ska ha tillkommit efter en förfrågan från brittiska officerare stationerade i Indien, som behövde skydda sina armbandsur vid tuffa hästpolomatcher. Reverso föll därefter visserligen i glömska fram till 60-talet, då en italiensk återförsäljare kom på besök till JLC:s fabrik. Han såg de oanvända, vändbara boetterna i en låda, köpte dem och monterade in urverk. Det visade sig bli en succé. Klockorna sålde omedelbart slut och resten är historia. Reverso är i dag en av företagets absoluta storsäljare, en sann ikon som aldrig tycks gå ur tiden.

1951

På 50-talet lanserades nästa modell som kom att bli en riktig hit, nämligen larmuret Memovox. Den kom att bli ett av historiens allra mest framgångsrika larmur som någonsin tillverkats och sålts.

70-TALET

på 70-talet ställdes Jaeger-LeCoultre inför helt nya utmaningar. Kvartskrisen hade närmast lamslagit den traditionella urmakeriindustrin. Flera klassiska och erkända företag gick i graven och JLC var nära att stryka med. Man räddades till slut av tyska VDO, som även köpte IWC, och säkrade båda företagens överlevnad.

I DAG

I dag ägs man av schweiziska Richemont, som har en stor rad välrenommerade urmakeriföretag i sin portfölj och är en dominerande kraft på marknaden. Jaeger-LeCoultre är också en av få urmakerifirmor i Schweiz som fortfarande tillverkar allt i egna led, från urverk till boetter, urtavlor, visare och armband. Tillverkningen sker i Le Sentier, som är beläget i kantonen Vaud, alltså i den lilla by med enbart 3000 invånare där allt en gång började. Man åtnjuter fortfarande allra högsta respekt som ett av de största och mest dekorerade klockhusen genom tiderna och förvaltar detta på allra bästa vis. Men faktum är att man kunde ha varit ännu större. År 1932 försökte man sig nämligen på konststycket att köpa in sig som majoritetsägare i en av sina främsta konkurrenter, Patek Philippe - och lyckades nästan. Den gången fick man dock till slut stryka på foten, då Charles och Jean Stern som levererade urtavlorna till Patek Philippe lyckades knipa majoritetsposten i företaget. Alldeles oavsett fortsätter Jaeger-LeCoultre att vara en av de allra mest aktade aktörerna i branschen

STOR INNOVATÖR

Man har varit en stor innovatör, tillverkat urverk åt flera av sina mest erkända konkurrenter som Audemars Piguet, Breguet, Vacheron Constantin och Patek Philippe, skapat odödliga klassiker, tillverkat häpnadsväckande vackra och komplicerade klockor och varit en stadig grundpelare i industrin. Man har hundratals patent och över 1000 olika urverk under bältet. Jaeger-LeCoultre benämns inte sällan som ”urmakarnas urmakare” och en tillbakablick i historien visar att det finns något visst i det.