BLÅ BLÅ TAVLOR OCH BAND

TEXT: BRITTA ROSSANDER

 

Det som visades var förstås i mångt och mycket exceptionella ur med komplikationer som kommer bli morgondagens samlarobjekt. Att blått är favoritfärgen går inte att ta miste på. Aldrig har jag sett så många urtavlor i blått och att den blå färgen finns i så många toner hade jag ingen aning om.

 

Startskottet för oss som rapporterar om mässan går alltid redan dagen innan öppningen. Alla varumärkenas vd:ar hälsar unisont oss välkomna till SIHH och Genève under en tillställning som kan liknas vid en skolreunion där alla hälsar på varandra för att ladda inför de kommande fyra dagarna.

 

 

Att det är blått i olika toner för tavlor som gäller går inte att ta miste på. Panerai som har äventyraren och explorern Mike Horn som ambassadör sedan många år har förutom den klocka som kommer ingå i kollektionen tillverkat en specialserie om 19 exemplar. Den ska säljas till kunder som då också får en upplevelse med Mike i Arktis som de sällan kommer att glömma.

Klockan har blått band tillverkat av petflaskor, blå luminova i den svara tavlan för lätt avläsning under vatten och boettens titan är recyklat.

 

Mike Horn & Britta Rossander

 

 

Några av de vackraste blå urtavlorna bjöd Jaeger-LeCoultre på. Både guillochage och emaljering görs för hand, med verktyg över hundra år gamla. Jaeger-LeCoultre är en av få tillverkare som har denna kapacitet inhouse.

 

Emaljering höll på att försvinna ut ur klockvärlden därför valde JLC 1996 att återuppta hantverket som del av sin tillverkning. Urtavlorna på den nya serien är intensivt midnattsblå, timmarkörena är ovanligt långa och har fått en egen form för denna modell.

 

Deras märkvärdigaste modell Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpetuel är ett urmakerikonstverk som är användarvänligt. Evighetskalendern går faktiskt att ställa både bakåt och framåt.

Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpetuel från JLC .

 

 

Självklart var inte alla klockor blå, grönt är också en stor färg. Vi såg allt från knallgrönt till turkos via mossgrönt.

Pilotklockan som modell är stabil i sin popularitet och IWC satsade alla kort på pilotmodeller denna gång. Modellen Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Spitfire med boett i brons och olivgrön urtavla är en läckerbit som kommer att tillverkas i begränsad upplaga om 250 exemplar.

 Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Spitfire från IWC.