MILLE MIGLIA - VÄRLDENS VACKRASTE RACE

Mille Miglia – världens vackraste race

 
 

Vinnaren av tävlingen får av samarbetspartnern Chopards VD, bilentusiasten Karl-Freiderich Scheufele, ta emot en klocka från deras populära Mille Miglia-serie. Den blir en klocka som vid sidan av vinnarbucklan är ett tickande bevis på segern.

 

 
 

Mille Miglia är loppet som startade med att eleganta sportbilar kördes i fantastiska hastigheter genom små byar längs krokiga landsvägar. Tävlingen går Brescia-Rom-Brescia och är cirka 1 600 kilometer. Någon sade vid brainstormingen innan projektet igångsattes: ”Det är tusen engelska mil” och så föddes namnet Mille Miglia. Detta är ”La corsa più bella del mondo” (världens vackraste race), sade Enzo Ferrari.

 
Racet Mille Miglia går genom oerhört vacker natur på små vägar som slingrar sig genom det vackra Italienska landskapet. Den vackra staden Brescia är start och mål
 

Chopards samarbete med Mille Miglia startade 1988 när man gick in och blev samarbetspartner till loppet. Karl-Friedrich Scheufele, som delar VD-skapet för klock- och juvelföretaget med sin syster Caroline, är en inbiten veteranbilsentusiast och kör själv så många lopp som möjligt – alltid Mille Miglia, och nästan alltid med Jacky Ickx. 

 
Karl Friederich Scheufele och Jacky Ickx
 

 

– Jag har kört varje år sedan 1989. Tävlingens sträckning är en av de vackraste, mest natursköna som finns i Italien. Evenemanget är också det perfekta tillfället för mig att träffa gamla vänner och andra entusiaster för klassiska bilar, och det stämmer verkligen som Enzo Ferrari sade att det är ”det vackraste loppet i världen”.

 

Vilket Mille Miglia-race är det mest minnesvärda?

 

– Varje race är förstås unikt, men årets var väldigt speciellt eftersom min äldsta dotter Caroline-Marie var med. Jag är väldigt glad över att vi kan dela samma passion.

 

Vilken är din favoritbil när du kör Mille Miglia och varför?

 
Jacky Ickx och Karl Friedrich Scheufele kör Porsche 550 Spyder RS från 1956
 

– Under flera år fick jag möjlighet att köra Porschemuseets 550A Spyder RS. En mycket speciell Porsche tillverkad 1956 som sätter prägel på motorsportens historia. Det är en väldigt pålitlig bil och väldigt rolig att köra!

 
 

Lite historik

 

Det första Mille Miglia gick 1927 då 70 bilar startade varav 51 klarade hela racet och gick i mål i Brescia. Det gällde då att köra så fort som möjligt.

 

Mille Miglia förbjöds 1957 efter att ett ekipage, en Ferrari, kraschade med dödlig utgång för förare och kartläsare.

 
 

Sedan 1982 körs en historisk racingtävling under namnet Mille Miglia för bilar tillverkade 1927 - 1957.

 De nya Mille Miglia-klockorna är:

 
 

Mille Miglia GTS Power Control görs med boett i stål med blå tavla, och roséguld med grå tavla, i limiterad upplaga om 500 exemplar vardera i de båda metallerna. Modellen är kronometercertifierad och har automatiskt verk med 60 timmars kraftreserv. Stålklockan har blå tavla och perforerat band i kalvskinn. Båda klockorna har kraftindikator vid klockan nio i form av en klassisk bränslemätare på instrumentbrädan i en bil.

 

 
 

Armbandet är fodrat med gummi i mönster som ett Dunlopdäck från 1960-talet. Bakboetterna är graverade med Brescia-Rom-Brescia. 

 
 

Mille Miglia 2019 Race Edition

En klocka som andas italiensk elegans som också sitter skönt på handleden. Profilen är något uppgraderad från tidigare modeller och safirglaset har en något mer bukig form som ger en snygg rundad effekt.

 
 

Modellen görs i två varianter, en i stål och guld (250 exemplar) samt en i stål (1 000 exemplar), båda med perforerat cognacsfärgat läderarmband i kalvskinn.

Detta är en robust kronografklocka med boett om 44 mm som är vattentät till 100 meter. Verket är Cosc-certifierats och har 48 timmars kraftreserv.

 

 
 

Bakboetten har Mille Miglias logotyp och det för racingvärlden karaktäristiska schackmönstret. Tachymeterskalan är ingraverad på den svarta ringen som löper runt urtavlan. Datumet vid klockan tre sitter placerat under en ”glaskupol”, en detalj som vi på denna klocka ser första gången hos Chopard, gör det lättavläst.

 
 

Förra året firade Mille Miglia och Chopard 30 år av samarbete och det bara fortsätter. De två nära vännerna Karl-Friederich Scheufele och F1-legenden Jacky Ickx lär fortsätta att köra ”La corsa più bella del mondo”.

|  Categories: Watchout Krons