”THE SKY IS THE LIMIT”

 

 

TEXT: BRITTA ROSSANDER

FOTO: JAKOB DAHLSTRÖM

HÅR OCH MAKEUP: MADELEINE GATERUD

 

 WATCHOUT MAGAZINE FRÅGAR DANNIE: VAD HAR RARE JEWELRY ATT ERBJUDA?

”Allt från förlovningsringar till helt otroliga skräddarsydda skapelser med fantastiskt färgade ädelstenar och diamanter av högsta kvalitet – smycken som lämnar ett bestående intryck.”

De material som används i Rare Jewelry kollektion är guld i olika färgtoner eller platina i kombination med ädelstenar, ofta diamanter, också de i olika färgtoner.

”När det gäller ädelstenar är Londonblå topas och den persikofärgade morganiten de mest populära. Vi köper alla våra ädelstenar i oslipad form och låter slipa dem enligt våra specifikationer med hjälp av vår expert, Johannes Orstadius. Han reser världen runt för att hitta de allra finaste råstenarna och vi anlitar de bästa diamantslipningsföretagen i världen. Johannes och jag har även designat vår egen slipning, som vi har gett namnet Rare Cut”, säger Dannie.

Modellerna är uppkallade efter mytologins gudinnor och Dannies ideal är elegans, styrka och förtroende, vilket är uppenbart både i form av hennes smycken och hennes sätt att kombinera olika material.

”Med Rare Jewelry vill jag skapa föremål som alla kan bära varje dag men också vid speciella tillfällen. Jag vill också påverka människors sätt att bära sina smycken, att våga gå lite längre. Kollektionen omfattar såväl smycken med utmanande design som lite mer klassiska former som jag ser som tidlösa”, säger Dannie Larsson.

 

 

 

”… tänk kvalitet snarare än kvantitet”

 

 

Smyckena är framtagna i samarbete med guldsmeds- och smyckesverkstäder som har arbetat i flera generationer med att forma ädelmetaller och dyrbara ädelstenar.

”Jag älskar konst och att rita, vilket berättar hur jag kom på idén att erbjuda kunderna skräddarsydda smycken. Det ger mig tillfälle att spränga kollektionens gränser och använda min kreativitet till att förverkliga kundernas önskemål. Det är en givande och oerhört spännande process för både kunden och mig. Därför har vi valt att hålla produktionen lokal. Vi har total kontroll, vilket innebär att vi kan hålla toppkvalitet.”

 

VAD HÄNDER NÄR NÅGON BESTÄLLER ETT NYTT SMYCKE?

”När kunden beställer ett egendesignat smycke bestämmer vi tid för en träff

i butiken på Nymans Ur 1851 på Biblioteksgatan eller på Krons i PK-huset”, säger Dannie.

”Tillsammans tar vi oss tid att diskutera allt från personlig smyckessmak till stil, ädelstenar, färgval och guldets färgton. I detta skede är det mitt jobb att förstå kundernas önskemål oavsett om de uttalas klart och tydligt eller inte. Vilka krav har kunden på smycket? Vad ska det symbolisera? Vilket material ska man välja? Hur ska det användas och hur mycket får det kosta? Jag skissar alltid tills kunden är hundra procent nöjd. Ibland blir min skiss perfekt på första försöket, men oftast tar det två eller tre försök innan klienten är helt nöjd med designen.”

 

 Ritning av det underbara halsbandet JULIETTE i vitt guld med en magnifik rosa kunzit i mitten bland alla diamanter.

 

Heart of the Ocean. Blå London topaz med 95 baguette diamanter.

 

 

VAD BÖR JAG TÄNKA PÅ SOM KUND?

”Jag brukar rekommendera att kunderna ska tänka kvalitet snarare än kvantitet. Det gäller allt från val av stenar till själva hantverket. Du kan inte tvinga fram ett smyckes utseende och form. Infattningen av diamanter och andra ädelstenar tar tid om du vill att det ska bli riktigt gjort, så du gör bäst i att beställa i god ti om smycket måste vara färdigt vid en viss tidpunkt.”

 

HUR SKULLE DU BESKRIVA VAD RARE JEWLERY STÅR FÖR?

”Namnet säger verkligen allt. Rare Jewelry står helt enkelt för unika smycken. Unik design och högsta kvalitet i kombination med skickligt hantverk där kunden alltid får det bästa möjliga.”

 

VARIFRÅN HÄMTAR DU DIN INSPIRATION?

”Arkitektur, platser, möbler och mat. Jag vill också följa med vad som händer i klockbranschen, nya trender som jag kan inspireras av utan att egentligen tänka på det. Ett hantverkskunnande på en urmakares höga nivå är oerhört spännande och intressant.”

 

STORT ELLER SMÅTT – KAN RARE JEWELRY ERBJUDA BÅDADERA?

”Absolut, vi kan erbjuda både och. Kunden bestämmer vad han eller hon vill ha.”

 

 

 

Armbandsmodellen PAX i vitt guld med och utan pavébesatta diamanter mellan stora stenar.

|  Categories: Watchout Krons