STÅ ALDRIG STILLA

 

TEXT: RAFAL SMACZYNSKI

 

Skandinaviens största och bäst utrustade auktoriserade serviceverkstad för klockor har just blivit större – och fått ännu bättre utrustning. Förra året började Nymans Ur 1851 uppgradera verkstaden.

Det tog sex månader och resulterade i dubbelt så stort utrymme, några av de mest banbrytande maskinerna och tio välutbildade och väldigt passionerade urmakare.

 

 

 

 

 

 

Alla de tio urmakarna hos Nymans Ur 1851 är specialiserade på specifika märken, samtliga har lång erfarenhet och alla är specialutbildade på de stora varumärkenas fabriker i Schweiz, både i urmakeri och dekorationstekniker.

 

Det imponerande utbudet av varumärken som Nymans Ur 1851 nu kan serva omfattar Rolex, Audemars Piguet, Breitling, Breguet, Cartier, Certina, IWC, Jaeger-LeCoultre, Longines, Omega, Sjöö Sandström, TAG Heuer, Tissot, Tudor men även vintageklockor av märken som Omega och Certina. En så bred kompetens är helt unik och finns inte i många verkstäder i världen. Vår kompetens är så hög att inspektörer från de stora varumärkena alltid är snabba att uttrycka sin beundran för våra resultat och vårt etiska arbetssätt. För kunderna innebär detta att de lämnar sina dyrbara klockor i den bästa vård de kan få. Allt arbete som utförs på klockorna omfattas också av en tvåårig garanti.

 

”Verkstaden hanterar cirka 5 000 reparationer varje år. För att säkerställa att vårt arbete håller högsta standard är också vår kvalitetsprocess mycket effektiv, vilket gör att vi kan garantera de snabbaste leveranstiderna i Sverige. Ombyggnaden kommer definitivt att öka vår kapacitet. Tidigare hade vi åtta urmakarbänkar. Nu har vi dubbelt så många och mer utrymme, vilket ger oss möjlighet att fördela arbetet på ett bättre sätt”, säger Henrik Samuelson, verkstadschef på Nymans Ur 1851.

 

Det här är inte de enda fördelarna med renoveringen. Den nya anläggningen gör att Nymans Ur 1851 helt kan separera poleringen från resten av verkstaden, vilket skapar en mycket viktig dammfri miljö och i sin tur ytterligare förbättrar kvaliteten på vår service.

 

 

 

Poleringsavdelningen har också uppgraderats med de senaste maskinerna på marknaden. En av dem är Angel 85, en patenterad unik poleringsbänk med oöverträffat stabil hastighet. Det ger ett utmärkt resultat och har reglerbar luftsugseffekt och vatten–luft-filtrering, vilket ger säkerhet för urmakaren och extremt rena arbetsförhållanden.

För polering av ytor som är svåra att komma åt använder operatörerna en handpoleringsenhet med mikromotor av märket Nakanshi Emax Evolution. Denna unika maskin ger överlägsen jämnhet och tyst gång, från låg till hög hastighet. Utrustad med dessa finmekaniska verktyg kan urmakaren slipa och återställa alla svåråtkomliga vinklar och vrår och åstadkomma poleringsresultat i fabrikskvalitet även med de mest komplicerade boetterna, som Audemars Piguet Royal Oak med dess skarpa vinklar på både ringen och den distinkta boetten. Nymans Ur 1851 klarar också att polera ringen på Rolex Yacht-Master II, med dess skiftande yta och finslipade siffror i relief. Det här är en avancerad process som kräver utbildning, hantverkskunnande och stort tålamod. Resultatet är alltid spektakulärt.

 

 

Den digitala kontrollpanelen i Angel 85 visar den justerbara poleringsmotorns
hastighet och luftsugens effekt och vatten–luft-filtreringens status.

 

Denna avancerade poleringsprocess kräver utbildning,
hantverkskunnande och stort tålamod.

 

 

 

 

 

OMEGA före och efter polering.

 

 

 

 

Med den avancerade utrustningen kan våra duktiga urmakare även analysera och hitta annars svårupptäckta fel. De har just fått in en ny Quartz-testare, Witschi Analyzer Q1, som kan analysera urverk med hackig gång – till och med när boetten är stängd. En trippelsensor fångar upp akustiska, kapacitiva och magnetiska signaler. Långtidsanalyser är också möjliga. Det finns även en ny Witschi Chronoscope X1, som används under slutbesiktningen av mekaniska klockor för att mäta graden av avvikelse, amplitud och slagfel. Det är inte så mycket som skiljer den här processen från när ett hjärta analyseras av en EKG-apparat. Förutom allt detta kommer vi inom kort att installera utrustning för lasersvetsning. Detta gör att urmakarna kan tillföra material till en boett som utsatts för kraftiga stötar innan den poleras och återställs till sin ursprungliga form.

För att våra kunder utanför Stockholm och Västerås ska kunna få tillgång samma förstklassiga service kan klockorna skickas direkt till Nymans Urs verkstad för service. Alla priser och instruktioner finns på webbplatsen.

Nymans Ur 1851:s auktoriserade serviceverkstad utvecklas ständigt, och genom att uppgradera verkstaden kan företaget nu behålla sin position som Skandinaviens ledande verkstad. Nymans Ur 1851 kommer dessutom alltid att följa regeln som Walter Lange en gång formulerade: ”Det finns något man förväntar sig av en klocka men också borde ha som rättesnöre för egen del: Stå aldrig stilla.”

 

 

 

WITSCHI ANALYZER Q1 – testverktyg för Quartz-urverk.

 

 

Urmakare som mäter avvikelsegrad, amplitud och slagfel med Witschi Chronoscope X1.

 

|  Categories: Watchout Krons