SNÖFLINGOR MED IKONSTATUS

Text: Britta Rossander

 

Schweiziska Tudor var länge lite av en hemlighet, mensamlarna och de invigda har alltid vetat vad dessa klockor står för och vad de tål.

 
Heritage Black Bay 2013
 
 

Tudor har den rätta ”retro chic style” och vann år 2013 pris för bästa Revival med modell Heritage Black Bay.

 

 

 
Vinnarklockan från Grand Prix d’Horlogerie de Genève
 
 

En dykarklocka som är en välgjord uppgradering av 1954 års ikoniska modell som då hade boett om 37 mm som var vattentät till 100 meter. Den vinröda boettringen som kom på 1970-talet och urtavlan som hade de berömda snöflingorna på visarna är idag modellens absolut bästa kännetecken.

 
 
Black Bay med Snowflake-visare i närbild
 
 

Namnet Snowflake användes för Tudors dykarur tillverkade från 1969 fram till 1975. Det var samlarna som hittade på namnet. Nu använder Tudor själva beteckningen Snowflake för sin re-edition av dessa kultklockor.

 
 
Annons för Tudor Submariner 1973 ref. 7021
 
 

Att Tudor utvecklade dessa klockor för konsumenter var för att vara ett bra alternativ och för att fånga upp den växande marknaden för sportklockor som kom under det sena 1960-talet och i början av 1970-talet.

 

LITE HISTORIK:

Hans Wilsdorf, grundare av Rolex (1905) registrerade 1926 även varumärket Montres Tudor SA. Lanseringen av själva klockorna dröjde och först 1946 gjorde uren från Rolex syskonmärke entré på marknaden.

 
 
Annons från 1952 med bild på Hans Wilsdorf som i text förklarar kvalitén på Tudorklockorna
 
 

Namnet har sin grund i att Wilsdorf beundrade och var inspirerad av den engelska Tudordynastin med en ros i sitt vapen.

 
 
Ätten Yorks röda, ätten Lancasters vita ros och
den sammanslagna rosen som bildar ätten Tudors vapen.
 
 

Deras ros har sitt ursprung i ”Rosornas krig” som utkämpades under olika perioder om rätten till Englands tron. Det var ätterna Lancasters (som hade en vit ros som symbol) och Yorks (som hade en röd ros som symbol) som krigade tills man till slut enades under The House of Tudor. Då slog man också ihop sina symboler till den rödvita rosen.

De första klockornas ros var väl inte den vackraste – men den var där
 
 

Wilsdorf som döpt sitt nya varumärke till Tudor lät deras urtavlor prydas av hans version av en stiliserad form av den berömda rosen.

 
Nuvarande Tudor-logotype
 
 

The Tudor Rose i logotypen togs senare bort till förmån för den sköld som sedan dess är Tudorklockornas emblem. Den berömda rosen används fortfarande som gravyr i verken och på kronorna till de mest avancerade modellerna.

 
 
Tudor Oyster Prince Submariner från 1969 i stål med stålband.
 
 

Anledningen till att Wilsdorf grundade ett andra varumärke var att han ville ge kunderna möjlighet att köpa klockor av god kvalitet till överkomliga priser utan att undergräva Rolex starka position. All erfarenhet och teknologi som samlats i och med arbetet med Rolex skulle stå till Tudors förfogande, men med verk tillverkade av ETA som alla modifierades av Tudor/Rolex för att motsvara deras kvalitetsnivå. Idag tillverkar Tudor verk inhouse.

 
 
Tudor Oyster Prince Submariner Marine Nationale från 1977
 
 

Franska flottan insåg klockornas fördelar och var tidiga Tudorkunder genom inköp av Tudor Submariners i slutet av 1960-talet. Det är dessutom samma modell som användes av amerikanska flottan för deras UDT (Underwater Demolition Team) och Navy Seals. Även de kanadensiska, italienska och sydafrikanska flottorna blev kunder till Tudor.
 

 

VISARNAS SNÖFLINGA

Den andra generationen dykarur från Tudor kom 1968. Urtavlan hade då fått kvadratiska timmarkeringar, visare med en kvadratisk detalj och en markering för klocka 12 med en stor vinkelspets, allt i självlysande material.

 
 
Ref 7021 från 1969 med Snowflake och datum
 
 

De speciella timindikatorerna är Tudors första försök att skapa en egen identitet åtskild från sitt syskonmärke, och de större visarna kom till efter en specifik begäran från den franska marinen om mer ljus i klockans urtavla.

 
 
Modellen Pelagos Snowflake Lume, en mer lättavläst tavla i mörker får man leta efter.
 
 

Att det var den franska marinens beskrivning i upphandlingen som hjälpte till att forma Snowflake-serien är ingen hemlighet. Marine Nationale lånade också ut sitt namn till Snowflake Submariner modell 9401/0 som också kallas ”Marine Nationale”.Mellan 1974 och 1985 var Tudor Snowflake deras officiella tjänsteklocka och bakboetterna graverades med ”MN” och tillverkningsår.

 
 
Fram- och baksida på Marine Nationale
 
 

Tudor Snowflake Submariners blev ett viktigt verktyg för Marine Nationale under deras uppdrag.

Nästa generations Tudor Submariners markerade övergången från kaliber 390, som Parmigiani Fleurier SA (Fleurier) tillverkade till verk producerade av ETA och modifierade av Tudor/Rolex. Dessa Snowflake Submariner med referensnummer 7016/0 var också först med att ha Tudors nya logotyp.

 
 
Katalogbild från 1969 med den första Snowflake
 
 

När de första Tudor Snowflake Submariner-klockorna introducerades för konsumenter erbjöds de i två versioner – med eller utan datumvisning. Dessa dykarur ansågs vara eleganta nog även för vardagligt bruk och prismässigt placerades de budgetvänligt jämfört med storebrors klockor.

 

Tudor slutade producera dessa dykarur 1999, men 2012 var det alltså dags för Heritage-serien som blev en succé.

 

På Baselworld lanserades de populära Black Bay- och Pelagos-modellerna och båda serierna var utrustade medde berömda snöflingeformade visarna. Oavsett modell, storlek, material eller färg är närvaron av de ikoniska visarna med snöflingor gemensamt för alla Black Bay-klockor.

 
 
 
 

Black Bay, inspirerad av 1970-talets racingmode, är seriens showstopper med patinerat läderband och naturfärgade sömmar, boett i stål och gult guld med kronograffunktion.

Pelagos är varumärkets moderna dykarklocka, med boett om 42 mm och som tål vatten till 500 meter. 

Black Bay-kollektionen är vintage-inspirerad och innehåller många olika modeller inklusive dykare, GMT-ur, kronografer och enkla sportiga tidtagare.

|  Categories: Watchout Krons