PANERAI UNDER YTAN

Text: Britta Rossander

Foto: Artcurial, Panerai och America’s Cup

 

 

Submersible BMG-TECH PAM00799 och Luna Rossa PAM01039

 

Panerai har en lång tradition av att tillverka pålitliga och tåliga dykarur i stor storlek med lättavlästa tavlor.

 

Klockan som auktionerades ut var välbehållen trots flitig användning under kriget.

 

I våras sålde auktionshuset Artcurial en klocka som var många Panerai-samlares våta dröm. Priset blev 2 372 389 kronor! Klockan hade tillhört amiralen och kommandosoldaten Amedo Vesco (1914-2002) som tjänstgjort vid den italienska marinen och som var en av hjältarna under andra världskriget. Han tillhörde MAS Flotilla och NATO:s marina styrkor i La Spezia.

 

 

”Gamma Frogmen” hade det livsfarliga uppdraget att sitta på torpederna.

 

MAS, känt som La Decima eller Xª MAS, var en kommandogrupp inom den italienska flottan. De var aktiva i Medelhavet och deltog i flera våldsamma angrepp med ythastighetsbåtar, bemannade torpeder och så kallade Gamma Frogmen.

 

 

MAS på uppdrag i Medelhavet.

 

Klockan ifråga har boett i stål om 47 mm i diameter, skruvad krona och bakboett, svart urtavla med så kallade ”baton” index (de långa smala timmarkeringarna mellan 12, 3, 6, och 9), självlysande visare och texten ”Radiomir Panerai” skrivet i urtavlan. I boetten sitter ett mekaniskt verk tillverkat av Rolex.

 

 

Den sålda klockan från andra världskriget innehåller ett verk tillverkat av Rolex.

 

Att proveniensen har påverkat priset är ingen hemlighet. Klockan såldes tillsammans med ett verktyg för öppning av bakboetten och dokumentation om amiral Amedo Vescos karriär inom marinen.         

 

Närbild på Submersible BMG-TECH PAM00799.

 

På Panerais avdelning ”Laboratorio di Idee” (låneord från latinet) arbetar man med att ta fram innovativa tekniska lösningar som ska höja både standard och prestanda på deras klockor. Det är där de tekniska landvinningarna skapas av femtio skickliga urmakare och ingenjörer som samarbetar inom konstruktion och materialframtagning.

Materialet de får mycket beröm för är BMG-TECH och det passar klocknördarna som också är nördar när det gäller nya material. Det är framställt genom en legering av zirkonium, koppar, aluminium, titan och nickel som utsätts för högtrycksinjektion vid hög temperatur och sedan kyls i några sekunder. Detta för att atomerna inte ska hinna placera sig i en ordnad struktur.

Denna ”kaotiska” struktur hos materialet gör att det får mer styrka i kombination med större motstånd mot korrosion, stötar och magnetfält. Det är dessutom kostnadseffektivt att producera och populärt hos kunderna.

 

 

Submersible PAM00799 har boett i BMG-TECH.

 

Verket P.9010 har tre dagars kraftreserv, ljusblå accenter och är vattentät till 300 meter. Enkelriktad vridbar boettring och tydliga indikationer på urtavlan gör den extremt lätt att läsa av i alla ljus, och även i fullständigt mörker genom två typer av Super-LumiNova på markörerna. Det gör att de referenspunkter som behövs för att läsa tid och varaktighet för ett dyk är lätta att se.

 

Submersible PAM00799 har på traditionellt Paneraivis skyddad krona.

 

Verket har 200 komponenter, kronan är i borstat titan, datum finns vid klockan 3, små sekunder vid klockan 9 och kraftreserven är 72 timmar.

 

På bakboetten finns en gravyr som föreställer bemannade torpeder och s.k. Gamma Frogmen.

 

I den 36:e upplagan av America’s Cup, segeltävlingen som anses vara den äldsta i världen, kommer Luna Rossas besättning att segla med Panerai-klockor på handlederna.

 

Panerai Luna Rossa 47 mm.

 

Italienska Luna Rossa var första team att anta utmaningen att kvala in för att få möjlighet att försöka besegra Nya Zeeland – innehavaren av den åtråvärda trofén i silver tillverkad redan 1851. Det avslutande racet ska genomföras i mars 2021.

 

Massimiliano "Max" Sirena, skeppare på Luna Rossa.

 

”Som italienare, seglare och klockentusiast är jag stolt över partnerskapet”, säger Massimiliano ”Max” Sirena, skeppare på Luna Rossa och tvåfaldig vinnare av America’s Cup.

Jean Marc Pontroué, VD för Panerai, säger om klockan: ”Den är full av teknisk innovation, italiensk excellens och massor av kärlek till havet.”

 

Bakboetten är graverad med både båtens och tävlingens logotyper.

 

Panerai Submersible Luna Rossa har boett tillverkad av karboteck (kolfiber) och är 47 mm i diameter. Materialet är ljus- och stöttåligt samt resistent mot korrosion. Boetten är vattentät till 300 meter. På bakboetten i svartbelagd titan finns Luna Rossa och America’s Cup-logotyperna samt en bild av båttypen AC75.

Boettringen är vridbar, urtavlan har inlägg av segelduk och index är väl synliga i alla väder och under vatten. Lilla sekundvisaren och visaren som markerar en andra tidszon har röda markeringar.

Verket är automatiska P.9010 med GMT-funktion med tre dagars kraftreserv och datumvisningen sitter vid klockan 3.

 

 

Båtmodellen AC75 är 23 meter lång.

 

Lagen kommer att tävla med AC75 som är en enskrovsmodell på 23 meter. De senaste två America’s Cup-tävlingarna avgjordes i katamaraner (tvåskrovsbåtar) och i farterna låg på 25 till 40 knop. Båtarna kom med hjälp av sina ”styltor” upp i farligt höga hastigheter och var mycket känsliga. Nu kommer seglingarna att avgöras i AC75 som i och med konstruktionen med ett skrov ligger på en lägre maxhastighet som kommer att ligga runt 20 knop. Nytt är också att man använder sig av mjuka segel och inte en fixerad vinge. Maxlast är 1 000 kg vilket tillåter elva besättningsmän och en gäst.

 

|  Categories: Watchout Krons