JAEGER-LECOULTRE POLARIS – ”THE FULL STORY”

Text: Britta Rossander
Foto: Alex Strohl, Mia Litström och Jaeger-LeCoultre

Sportigt urban med fantastisk vintagekänsla, Jaeger-LeCoultre Polaris är mitt i prick.

 

 
 

Inspirerad av den ikoniska Memovox Polaris-klockan från 1968 har Jaeger-LeCoultre utvecklat en ny serie som innehåller det bästa från två världar. Nya Polaris är väldigt mycket sin egen klocka med egen personlighet och inhouseverk. Man kan kalla modellerna släktingar till 1968 års modell, men när det gäller tre av dem är de avlägsna sådana.

 

 

Annons för den första klockan
 
 

LITE HISTORIK:

År 1956 kom kaliber 489 med larmmekanism som döptes till Memovox, ett larm som gick att ställa in i förväg och som skulle påminna bäraren om att nu var det dags att göra något man inte fick glömma.

 

 
Memovox Polaris 1968
 
 

Memovox Deep Sea kom 1959, nu med larmmekanismen monterad i en vattentålig boett, ett viktigt steg inom dykarurens värld. Knappt tio år senare, 1968, lanserades så Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox. Nu behövde dykaren inte titta på klockan för att hålla koll på hur lång tid det gick att vara under vatten, det skötte larmfunktionen som påminde om tiden.

 
Memovox ll i medelhavsblått
 
 

Produktionen av Polaris Memovox upphörde dock redan året därpå och experter säger att det kan ha tillverkats så få som upp till 2 000 exemplar totalt. Att man lade ner berodde på den begynnande quartzkrisen, men klockan hann få en 1970-tals ”makeover” i och med Polaris Memovox II som skilde sig från den ursprungliga versionen genom roterande ytterring och annan kaliber (916).

 
 
Jubileumsklockan från 2008
 
 

Med anledning av klockans 40-årsjubileum 2008 gjordes en begränsad upplaga av Polaris Memovox där man följde originalet så noga som möjligt och till och med valde att använda akrylglas istället för safirglas. Upplagan var 768 i stål och 65 i platina.

Den nya serien består av fem modeller som alla visar på väldigt fin känsla för detaljer. De är eleganta, modernt sportiga och har rätt ”vintage touch”.

 
 
Stephane Belmont, Director of Heritage and Rare Pieces på Jaeger-LeCoultre
 
 

– Vi tyckte att det var dags att lansera en serie baserad på Polaris som kom 1968. Vi ville ha ett maskulint utseende och teknisk fokus. En klocka som kan stå för elegant sportighet, sade Stephane Belmont, Director of Heritage and Rare Pieces på Jaeger-LeCoultre, när vi gick igenom modellerna.

 
 
Skiss på Polaris Automatic gjord av Lionel Favre
 
 

Det var den nyanställde designern Lionel Favre som, lagom till 50-årsjubileet av originalet, fick i uppdrag att uppgradera ikonen och sätta in den i en samtida kontext.

– Det var lite känsligt och utmanande att sätta tänderna i den, men det kändes som ett hedersamt uppdrag, berättade Lionel när vi sågs vid presentationen.

 

DEN NYA GENERATIONEN POLARIS

Den färdiga Polaris Automatic
 
 

Grundmodellen Polaris Automatic har den renaste formen och är en elegant klocka för alla tillfällen. Boetten i stål är 41 mm vilket gör den med en millimeter till den minsta i serien. Modellerna Polaris Date, Memovox och Chronograph har boetter som är 42 mm och Polaris Chronograph World Timer är 44 mm.

 
 
 
 

Automatic är en klocka som ”bara” visar tiden – en typ som verkar ha fallit bort ur de flesta varumärkenas sortiment till förmån för att även ha datumvisning. Men det är många som gillar en snygg ”trehandare” och här har vi en som dessutom har den i klocksammanhang klassiskt perenna blå urtavlan.

 
 
 
 

Tavlorna har på alla modellerna tre olika finisheringar – sunray i mitten, lite kornigt i ringen med index och mattpolerat för den yttre roterande ringen. I Automatics boett sitter kaliber 898 dekorerad med Côtes de Genève, blånerade skruvar och skeletterad rotor med logotyp i mörk rodiumbehandling.

 
 
Finishering av högsta kvalitet
 
 

– När vi designar ett verk är det viktigt att det är vackert, inte bara pålitligt. Vi vill skapa något med harmoniska proportioner, vackra skruvar och dekorationer, säger Leonard Favre.

 
 
 
 

Visarna är stora och fyllda med Super-LumiNovaTM för bra synlighet i svagt ljus. I två modeller är Super-LumiNovaTM vaniljfärgad så att det ser ut som tritium vilket användes på den ursprungliga Memovox Polaris. Historiskt hade modellen bara svart urtavla, men den nya serien görs även med blå tavla som ger klockorna en känsla av urban elegans.

 
 
 
 

De stora kronorna från 1968 har ny form för bättre grepp, och bakboetterna för tre av modellerna har safirbaksida. På armbandssidan finns ett nydesignat trelänkat armband i metall med polerade och borstade ytor. Läderband finns i alligator- och kalvskinn, det senare både i ljus- och mörkbrun patinerad version.

 
 
Polaris Chronograph i stål med stålband
 
 

Polaris kronograf, kanske den mest praktiska komplikationen inom urmakeri, har boett på 42 mm och är den med det sportigaste uttrycket i serien genom tachymeterskalan. Knapparna har ny form för bättre grepp och den ganska tunna skalan i boettkanten gör tavlan lättläst. Verket är kaliber 751 med 65 timmars kraftreserv.

 
 
 
 
 

Kronografmodellen finns i en variant med boett och rotor i roséguld, den enda i ädelmetall i hela serien. Här har man valt att göra tavlan i raffinerad antracitgrå ton vilket gör den till eleganten i serien.

 
 
 
 

Polaris Chronograph WT innehåller en kronograf med användbar världstidskomplikation.

Den har inte bara de två kronografknapparna, utan en extra krona klockan 10 för den roterande stadsskivan som man ställer in efter den stad man befinner sig i och kan då även se tiden i 23 andra städer.

 
 
Den generösa urtavlan gör även Polaris World Timer lätt att läsa av
 
 

Det är ofta rätt svårt att läsa av en WT men här har man gjort boetten, som är i titan, med 44 mm i diameter för lättare läsbarhet. Verket är kaliber 752 som också har 65 timmars kraftreserv.

 
 
Polaris Date är modellen med det närmaste släktskapet med oroginalet
 
 

Polaris Date är modellen i serien med de närmaste banden till ursprungliga Polaris från 1968. Den har samma designkoder som sin föregångare med vaniljfärgad Super-LumiNovaTM, triangeln vid klockan 12, trapetsformade index och fyra arabiska siffror, ett ”järnvägsspår” som visar minuter och datum klockan tre.

 
 
 
 

Glaset är något upphöjt för att efterlikna originalet och bakboetten som är stängd är graverad med motiv av en scubadykare, bandet är i gummi med Clous de Paris-mönster. Boetten är 42 mm, verket 899 med 38 timmars kraftreserv.

 
Vintage Memovox 1968
 
 

Den 50-årsjubilerande ikonen från 1968 som i ny version ingår i den nya serien tillverkas i begränsad upplaga om 1 000 exemplar.

 
 
 
 

Den har originalets svarta tavla och larmfunktion, därav de tre kronorna: En för att ställa in larmet (överst), en för den inre roterande ringen (mitten) och en för att ställa in tiden (nederst).

 
 

Verket är kaliber 956 med 44 timmars kraftreserv.

|  Categories: Watchout Krons