IWC Portugieser Perpetual Calendar

IWC Portugieser Perpetual Calendar

 

IWC:s evighetskalender i roséguld är en elegant drömklocka. Även om det komplicerade urverket i IWC Portugieser Perpetual Calendarär en urmakares imponerande mästerverk så är det svårt att inte imponeras minst lika mycket av den förföriska utsidan.

 

IWC Portugieser Perpetual Calendar är ett enastående mästerverk.

 

Om man söker en klocka som är en av de mest tekniskt avancerade i världen och dessutom har en intressant historia som är väl värd att berätta så är IWC:s evighetskalender ett givet val. Om kravspecifikationen dessutom innefattar orden ”oerhört attraktivt yttre” så är IWC:s evighetskalender i roséguld med vit silverpläterad urtavla en enastående investering.

 

IWC Portugieser Perpetual Calendar mäter 44.2 millimeter i diameter vilket skapar ett maskulint men ändå elegant uttryck.

 

 

Det här diskret skinande mästerverket är utrustat med IWC:s egentillverkade evighetskalender. Urverket, caliber 52610 har en gångreserv på imponerande 168 timmar, för dig som inte är supersnabb på huvudräkning så kan vi meddela att det innebär hela sju dygn.

 

 

Gångreservindikatorn är diskret placerad i mitten av datumtavlan.

 

 

I en hel vecka kan du med andra ord ha det här mästerverket till armbandsur liggande stilla innan verket behöver dras upp eller aktiveras av handens rörelse för att börja fungera igen. Hemligheten bakom den imponerande långa gångreserven är resultatet av en 60 år gammal patenterad teknisk lösning signerad IWC:s tidigare tekniske chef Albert Pellaton. För att bäraren lätt ska veta hur mycket kraft som återstår i urverket är en gångreservsindikator smakfullt placerad i en av urtavlans små undertavlor. I samma undertavla som den för månadens datum avläser man hur många dygn som kvarstår av kraften och när det är dags att endera dra upp den med hjälp av kronan eller kanske med handens nätta rörelser.

 

En skiss av Pellatons patenterade uppdragningsmekanism.

 

 

IWC:s caliber 52610 är ett manufactureverk, något som innebär att det tillverkas av IWC själva högkvarteret i Schaffhausen, Schweiz. Schaffhausen är orten som företaget startades i av den amerikanske urmakaren Florentine Ariosto Jones 1868. Urverket består av 383 varsamt tillverkade delar och är utsmyckat med Côtes de Genève som, likt det övriga urverket, kan beskådas genom klockans safirglas på boettens baksida. Är man stolt över det man gjort ska man givetvis visa upp det!

 

Bakboetten är av safirglas för att bäraren ska kunna njuta av inte minst den roséguldskimrande rotorn. Verk 52610 har 54 juveler.

 

Côtes de Genève är ett borstat randmönster som bidrar till att urverket inte bara fyller en praktisk funktion utan även en estetisk sådan. Genom glaset ser man även klockans vackra rotor som även den är i roséguld. Båda safirglasen (ovan- och undersidan på boetten) är reflexbehandlade för att förenkla avlösningen av tid, datum, dag och övriga funktioner på den silverpläterade urtavlan. Det både vackra och tekniskt mycket imponerande urverket ligger tryggt placerat i klockans vackra roséguldsboett. Diametern är 44.2 millimeter och höjden 14.9 millimeter. De tilltagna måtten gör klockan förhållandevis maskulin utan att för de sakens skull göra avkall på dess elegans. Guldet är av 18 karat och 5N vilket innebär att det är förhållandevis rödskimrande eftersom det innehåller hela 20.5 procent koppar (cirka 5 procent mer än de flesta övriga roséguldsklockor).

 

 

Krokodilbandet är tillverkat av det italienska lyxskovarumärket Santoni.

 

Boetten i roséguld matchas smakfullt med klockans eleganta krokodilband. Tillverkaren av bandet är den italienska varumärket Santoni. Santoni är en av världens ledande aktörer inom lyxskosegmentet och har samarbetat med IWC sedan 2011. Bandet på denna IWC Portugieser Perpetual Calendar mäter 22 millimeter i bredd och har diskret guldspänne. Klockan gör sig utmärkt till exempelvis ett par mörkt bruna munkskor med guldspänne eller ett par chukka boots eller brogues i brun mocka.

 

Santonis klockremmar tillverkas, likt deras skor, helt för hand i Corridonia, intill den Italienska östkusten. Här ett brunt band men även ett svart skulle fungera fint till det roséskimrande guldet under exempelvis en smokingmiddag.

 

Evighetskalendern en blick i backspegeln.

I dagens klockvärld finns få levande legender men IWC:s urmakare Kurt Klaus är en av dem. Orsakerna till hans ikonstatus är många men en av de främsta är att han i mitten av åttiotalet utvecklade och lanserade varumärkets unika evighetskalender. Lanseringen skedde i en tid när quartzindustrin tog allt fler marknadsandelar på bekostnad av de mekaniska klockorna. IWC ville skapa något som kunde konkurrera med exaktheten och de många funktionerna hos de digitala nyheterna. Resultatet blev en klocka med flera komplikationer så avancerade att kunderna häpnade.

 

Kurt Klaus, IWC:s före detta chefsurmakare utvecklade evighetskalendern. Han är i dag 84 år och fortfarande rådgivare frekvent åt varumärket.

 

Kurt Klaus evighetskalender lanserades först i serien Da Vinci och har sedan dess ständigt förbättrats steg för steg. I dag består evighetskalender av 87 komponenter som gör det möjligt för bäraren att avläsa datum, dag månad och år utan avbrott för evigt – åtminstone de närmaste 577 åren. Med endast handens rörelser som hjälp håller det oerhört komplicerade urverket koll på det du behöver i generation efter generation utan att du behöver bry dig om att justera klockan och dess funktioner. Klockan har även en månfasindikator som låter dig läsa av månens alla faser vid aktuellt datum. Månfasen ställs in automatiskt via datumkalendern.

 

IWC Perpetual Calendar fungerar utmärkt både till kostym och ledigare plagg som stickade tröjor.

 

 

Samtliga klockans funktioner och komplikationer styrs från kronan. Klockan tål simturer vid ytan men den patina som simturen ger krokodilbandet kanske inte uppskattas av alla.

 

Med en evighetskalender håller du koll på mer än bara tiden.

 

 

TEXT: PER NILSSON

BILDER: IWC

|  Categories: Watchout Krons