APOLLO 11 OCH OMEGA SPEEDMASTER SKREV RYMDHISTORIA

TEXT: BRITTA ROSSANDER

FOTO: NASA; OMEGA OCH BRITTA ROSSANDER

 

 

 

 

 

 

”That’s one small step for a man, but one giant leap for mankind”

(Detta är ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten) var Neil Armstrongs ord när han satte ner foten på månens yta den 21 juli 1969.

 

 

 

 

 

 

Buzz aldrin sätter båda sina fötter på månens yta fotograferad av Neil Armstrong.

 

 

 

 

Neil Armstrong och Buzz Aldrin blev de första människorna att gå på månens yta. Deras berömda ”moonwalk” varade i två och en halv timme och lämnade fotspår i rymdforskningens historia för all framtid. På deras handleder satt Omega Speedmaster i stål.

Speedmaster Broad Arrow 1957.

 

Resan för ”Speedy” började mer än tio år tidigare (1957) i och med att den första Speedmaster-modellen lanserades. Den blev snabbt många piloters personliga val eftersom den var robust, tillförlitlig och lätt att läsa av.

 

Dåtidens testapparatur på Nasa .

 

Att amerikanska NASA på egen hand, utan att kontakta Omega, utvärderade klockor för sina bemannade rymdäventyr och testade Omega Speedmaster Professional Chronograph bland flera andra känner många till idag. Även att klockan gick segrande ur de organiserade testerna och därför blev utsedd till NASA:s officiella tidtagare 1965.

 

 

Bakgrunden är att NASA:s rymdprogram fortskred i rasande fart och det brådskade att hitta en klocka de kunde lita på för bemannade uppdrag. Flight Crew Operations Director Deke Slayton gick ut med en förfrågan till olika tillverkare, inklusive Omega, och de skickade in sina alster. Efter åtskilliga tester stod Omegas bidrag ut och fick 1 mars 1965 beteckningen ”Flight Qualified for All Manned Space Missions”.

 

James Ragan från Nasa och Raynald Aeschlimann VD för Omega vid galan på Cape Caneveral.

 

Det var NASA:s ingenjör James Ragan som genomförde testerna, och han sade då att: – Klockan är en backup. Om astronauterna förlorar möjligheten att prata med marken eller om deras digitala utrustning inte fungerar är det armbandsuret de ska kunna lita på.

Men redan ett par år tidigare hade astronauten Walter Schirra tagit med sin egen Speedmaster på Mercury-Atlas 8-uppdraget. Det var den tredje bemannade resan och den varade i 9 timmar, 13 minuter och 11 sekunder. Så hans privata klocka var faktiskt den första ”Speedyn” som användes i rymden.

 

Jubileumsutgåvan av Speedmaster 1969 i helguld.

 

Succén för Apollo 11 år 1969 var enorm och 25 november samma år hölls en ”Astronaut Appreciation Dinner” i Houston, Texas, till astronauternas ära. Under middagen presenterades en Speedmaster Special tillverkad i gult guld. På bakboetten stod ”To mark man’s conquest of space with time, through time, in time” (För att markera människans erövring av rymden, genom tiden, över tiden).

 

Klockan som gavs till Richard Nixon men som han var tvungen att lämna tillbaka på grund av det höga värdet.

 

Detta var den första jubileumsnummerupplagan och modellen tillverkades i 1 014 exemplar mellan åren 1969 till 1973. Den första gavs till USA:s president Richard Nixon, nummer två fick vicepresidenten Spiro Agnew ta emot. Dock fick klockorna returbiljett tillbaka till Omega på grund av regler runt hur mycket värde en present fick ha för att kunna accepteras av de båda politikerna – de var alldeles för dyra.

Modellnummer 3 till 28 gavs till astronauterna, inklusive 19 av de som var närvarande vid galamiddagen i Houston. I antalet ingår även de tre klockorna som postumt tilldelades till de tre besättningsmedlemmarna i Apollo 1, Virgil Grissom, Ed White och Roger Chaffee, som tragiskt nog omkom efter en brand i kommandomodulen vid ett förberedande test.

 

Den förpackning som kommer att följa med de nya jubileumsuren är också den inspirerad av månens yta.

 

Klockorna numrerade 29 till 32 erbjöds industriledare och politiker, utan att ha ingraverade nummer. De övriga klockorna, nummer 33 till 1 000 med inskriptionen Omega Speedmaster Apollo 1969 på bakboetten, erbjöds till allmänheten att köpa. De var redan då mycket eftertraktade på grund av sin exklusivitet och sitt sammanhang, och levererades i en låda modell ”månkrater” som i sig är ett samlarobjekt idag.

Modellnummer 1001 - 1008 gick senare till astronauterna i Apollo 14 och 17 och nummer 1009 - 1014 reserverades för dåtidens kända män, ännu ej namngivna. Idag skriver vi 2019 och jubilerar att det är femtio år sedan Apollo 11 landade på månen. Raynald Aeschlimann, VD för Omega, säger att han inte nog kan beskriva ”månklockans” betydelse för varumärket.

 

Buzz Aldrin 89 år och fortfarande Omegaambassadör.

 

Edwin ”Buzz” Aldrin, still going strong på sitt 89:e år, är fortfarande stolt Speedmasterbärare och bär naturligtvis den jubileumsmodell som Omega presenterade vid ett event på Cape Canaveral (som under åren 1963-73 kallades Cape Kennedy) för några veckor sedan. Det kommer att tillverkas 1 014 exemplar av denna klocka som de drabbade av ”Omegamania” står i kö för att kunna få förvärva.

 

Speedmaster 50’th Anniversary Limeted Edition som kommer att göras i 1 014 exemplar.

 

Modellen 50th Anniversary Limited Edition Moonshine Gold har armband och boett tillverkad i 18 karats Moonshine Gold, en ny ton av guld framtagen av Omega som ska påminna om månens sken mot en midnattsblå himmel. Kompositionen – tonen på guldet, är mycket tålig mot tidens tand utan att tappa vare sig färg eller lyster.

 

Bakboetten beskriver precis vad det är man hyllar genom elegant lasergravyr.

 

Boettringen i årets upplaga, i ceramica denna gång, är bordeauxfärgad liksom sin föregångare. Bakboetten har safirglas, individuellt nummer samt siffrorna 1969 – 2019 ingraverat på boettringen. Runt hela safirglaset finns text som visar anledningen till jubileet.

 

Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition i stål och Moonshine Gold.

 

I samband med 50-årsjubileet tillverkas också Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition i stål och Moonshine Gold som tillverkas i en limiterad upplaga om 6 969 exemplar. Boetten är 42 mm har boettring i guld och ceramica, vid klockan 11 finns en markering som visar numret på Apollouppdraget.

 

Gravyren som visar Buzz ta steget ner till månens yta.

 

På urtavlan vid klockan 9 i den lilla urtavlan finns en gravyr av den berömda bilden som visar när Buzz Aldrin klättrar nedför stegen till ”Örnen” för att sätta ner fötterna på månens yta.

 

 

Buzz skoavtryck.

 

På bakboetten finns en lasergravyr av fotavtrycket som representerar för en hel värld när människan tog det första steget på månen.

 

Bakboettens gravyr.

 

Alla verk i jubileumsklockorna levereras med Omega Master Cronometer-certifikat utfärdat av METAS (Federal Institute of Metrology) med information om hur du som ägare av klockan kan gå in och kontrollera din klockas resultat.

 

|  Categories: Watchout Krons